Представители на украинската общественост поставиха около сградата на администрацията на държавния глава манекен с лицето на Петро Порошенко и надпис: «Президентът лъжец».

 

Според обществениците, композицията трябва да напомня за неизпълнените обещания на президента за свалянето на имунитета на съдиите.

 

«Активисти и антикорупционери сложиха около администрацията на президента паметник «Лъжец» в отговор на лъжите на Порошенко, който публично обеща да се свали имунитетът от съдиите и да се разрешат арести, но на практика въведе в заблуждение всички — предложените от него промени в конституцията защитават и прикриват съдиите-корупционери», — се казва в изявлението на обществената организация «Център за противодействие на корупцията».

Председателят на организацията Владимир Шабунин поясни, че «законодателната норма за задържането и ареста на съдиите, която е била внесена в конституцията, не работи».

 

Той съобщи като доказателство информацията за задържането на двама съдии при получаване на подкупи, които са били освободени.

 

«Президентът излъга парламента и всички украинци, защото вместо отмяна на кастата на неприкосновените съдии, те получиха още един покровител — Висшият съвет на правосъдието, който прави трактовка на президентските норми в полза на корупционерите в мантии», — твърди Шабунин.

 

През юни в Украйна влезе в сила промяна на конституцията в частта й за правосъдието. Освен всичко останало, там се разглежда дейността на новия съдебен орган — Висшият съвет за правосъдие, който трябва да осъществява избирането на съдиите за всички съдебни състави в Украйна на база на конкурси. Решението за назначаването и уволняването на съдиите трябва да се утвърждава от президента, той също ще регулира задържането и ареста на съдиите.

 

 В края на януари ВСП публикува разяснение, според което арестуването на съдия може да става само със съгласието на Съвета. Обществениците заявяват, че тази трактовка за ареста и задържането на съдиите противоречи на конституцията, а и на Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна, позволявайки на съдиите, задържани по време на извършването на тежки корупционни престъпления, да избегнат ареста.
На основание на същото са били освободени няколко задържани за получаване на подкупи съдии. Обществениците настояват президентът да реагира на ситуацията около ВСП като гарант на конституцията, но Порошенко както и преди не изрази никаква позиция по въпроса.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;