Кандидатът за длъжността посланик на САЩ в ЕС Тед Мелок не е удобен Брюксел — срещу него са основните партии в Европарламента (ЕП).

 

За назряващия дипломатически скандал съобщава «Известия», позовавайки се доклада на дипломатите от ЕП.

 

Срещу кандидатурата на Мелок днес са се изказали депутати от консервативните, социалистически и либерални партии в ЕП. Главната причина за претенциите им е враждебното отношение на Мелок към ЕС.

 

В специален доклад, който ще бъде чут по време на извънредното пленарно заседание на партиите, кандидатурата на Мелок е наречена неприемлива.

 

Така счита парламентарното обединение «Прогресивен алианс на социалистите и демократите».

 

«ЕС трябва да вземе под внимание нашето несъгласие с кандидатурата на Тед Мелок за бъдещ посланик на САЩ. Неговите изявления за ЕС са лишени от смисъл», — се казва в доклада.

 

 

Според членовете на фракцията «Европейски консерватори и реформисти», «лицата, които се стремят да подронят единството на ЕС, не могат да се назначават като официални представители на ЕС и трябва да бъдат обявени за персона нон грата».

 

В същото време предполагаемият американски посланик не е «младенец» на политическото поприще. Той е бил ръководител на сенатския комитет по международните въпроси, работил е в Държавния департамент, в ООН и е бил консултант на настоящия президент на САЩ по време на предизборната му кампания.

 

Според американските експерти, Тед Мелок е един от най-компетентните кандидати за длъжността посланик на САЩ в Брюксел.

 

Целият проблем е в неговите възгледи за ЕС, в критиката му по повод методите на ЕС, Еврокомисията и самия Европарламент, счита експерти.

 

Според признанията на Мелок, той е привърженик на Брекзита, съмнява се, че съществуването на ЕС има някакъв смисъл и прави изявления за бъдещия крах на еврото.

 

«По време на дипломатическата си кариера аз съдействах за разпада на СССР. Сега, според мен, настана време «да се укроти» още една организация (ЕС, бел.ред.)», — заяви Мелок.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;