Сирийският президент Асад счита, че сътрудничеството между САЩ и Русия ще бъде от полза за Сирия и целия свят. Но, според него, на този етап е рано да си отговорим на въпроса: готова ли е администрацията на американския президент Доналд Тръмп на подобно сътрудничество.

 

«Чухме многообещаващите изявления на Тръмп по време на предизборната кампания и след нейното завършване, че приоритет е борбата с тероризма, особено срещу Ислямска държава. Ние предлагахме това в продължение на последните шест години», — заяви Асад в интервю за белгийските СМИ, чийто текст разпространи агенция SANA. — Считам, че това дава надежда, трябва да почакаме, на този етап е рано да се очаква каквото и да е в практически план».

 

«Става дума за сътрудничеството между САЩ и Русия, считаме, че това може да доведе до позитивни резултати за целия свят, в това число и за Сирия», — счита сирийският президент. — Но, както вече казах, все още е рано да се дават оценки».

 

 

Президентът на Сирия счита също, че постижението за света е свързано най-вече с прекратяването на подкрепата, която се оказва за бандитските ислямистки части.

 

Сирийският лидер нарече позитивни резултатите от първия рунд преговори в Астана, които «утвърдиха принципите на запазване единството в Сирия и това, че сирийците трябва сами да определят своето бъдеще».

 

«Как да се претвори в живота тази програма? Това е въпросът. Считам, че ще видим нови рундове от преговори във формата Астана», — каза Асад.

 

 

«Става дума да следното: как да спрем потока от терористи, които са се устремили към Сирия през границата, които получават подкрепа от страна на Турция, страните от Персийския залив и Запада. За да има мир в Сирия, важни са две неща: борбата с терористите и спиране на каквато и да е логистична подкрепа. Второ, продължаване на диалога между сирийците с цел определяне бъдещето на страната и нейния политически режим», — отбеляза президентът.

 

Сирийското правителство счита за свой дълг да защити народа от терористите.

 

«Това е наш конституционен дълг. Държавата и армията трябва да защитят сирийския народ от терористите, които нападат мирното население, убиват и обезглавяват гражданите, унищожават инфраструктурата, обществената и частната собственост, разрушават всичко в тази страна» , — подчерта той.

 

Според Асад, за противодействието срещу терористите от ИД и «ан-Нусра», както и срещу останалите бандитски части, държавата може да използва всички средства.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;