Tagesspiegel: Само Германия е способна да спаси Европа от Путин и Тръмп

Дата на публикуване: 06 02 2017, 05:21


Днес пред обединена Европа, освен Путин, се появи още един противник, който иска да разруши ЕС — Доналд Търмп, пише Der Tagesspiegel. Според изданието, само Германия може да спаси ЕС, но за целта Берлин ще трябва да заплати немалка сума.
Tagesspiegel: только Германия способна спасти Европу от Путина и Трампа
 Историята на ЕС — това е история на великата идея за свободата на континента, който от векове е раздиран от войни, но историята може да свърши завинаги. Както пише изданието, Путин иска отново да получи влияние и власт над Източна Европа, а за дестабилизацията на ЕС той е готов да използва всички средства. Но ЕС има не само един, а двама мощни противници — те целят да скарат една с друга страните в обединена Европа, а след това да я разрушат — това иска и Доналд Тръмп.

Но има една страна, която може да спаси ЕС — това е Германия. Както пише авторът на статията, Германия е фактор на стабилност, тя се намира в Европа, затова немската политика трябва да реагира на новите призиви, но не по пътя на съпротивата, а по пътя на умната дипломация и промяната на вектора.

 

«Тръмп и неговите съветници упрекват Германия в това, че тя заради егоизма си използва Европа и отслабва еврото, за да излъже търговските си партньори. Германия, макар и да не е виновна в отслабването на еврото, печели от това повече, отколкото която и да е друга страна от ЕС в резултат на постоянно растящия експорт», — пише изданието.

 

Германия трябва, обаче, да осъзнае, че без постоянното нарастване на финансите на ЕС няма да успее да просъществува дълго време, а лозунгът «обобществяване на дълговете», по отношение на който се води полемика, няма да доведе до нищо.

 

«Свикнахме с факта, че никой не печели толкова в Европа, колкото Германия. Да, ние ще трябва да платим. Защото това ще е от полза за всички. Всичко друго би било причинило вреда на Европа», — завършва немското издание.

 

 

Тагове: ; ; ;

Добавить комментарий