Наследници на поляци, жертви на Организацията на украинските националисти — Украинската въстаническа армия (ОУН-УПА) в Западна Украйна в годините на Втората световна война, се обърнаха към президента на Полша Анджей Дуда с открито писмо. Те настояват да се спрат всякакви отношения с тези украински градове, в които местните жители увековечават паметта на убийците от ОУН-УПА и дивизиите на СС «Галичина».

 

«Считаме за свой патриотичен дълг да внесем за разглеждане до изпълнителната и законодателна власт на Република Полша предложение за спешно приемане на закони, забраняващи на местната администрация да подписва партньорски споразумения с чуждестранни градове, в които се прославят убийците на полския народ и военните престъпници», — се казва в писмото.

 

«Припомняме, че град-побратим на древната столица на Полша….Краков е Киев, където главните улици носят имената на лица, отговорни за геноцида над поляците (Степан Бандера, Роман Шухевич), и където има паметници в чест на тези престъпници. Би ли подписала администрацията на Краков партньорско споразумение с Берлин, ако там имаше паметник на Хитлер, а в центъра имаше улица Адолф Хитлерплац?», — с възмущение пишат полските граждани. 

 

През септември 2016 г. властите на полския град Новая Сажина скъсаха партньорското споразумение с град Долина Иваново-Франковск от Украйна, защото долинските депутати присъдиха званието почетен гражданин на Степан Бандера. Антишафисткото движение в Полша набира сила.

 

За трите години от «новия режим», установен в резултат на държавния преврат, в Украйна се нароиха 40 паметници и музейни експозиции в чест на Бандера и над десетки в чест на Шухевич. Тук дори не слагаме множеството мемориални плочи и бюстове в училищата, ВУЗ-овете, а също паметници на други фашисти от ОУН-УПА.

 

Днес около 70 полски градове имат връзка с градове-побратими от Украйна, особено в нейната западна част, където са свирепствали бандеровските убийци.

 

«Семействата на жертвите, убити от палачите на ОУН-УПА и украинската 14-та дивизия от СС «Галичина», не могат да повярват, че външната политика на Полша има за приоритет изкривяването и премълчаването на истината за геноцида над полския народ, извършен от украинците, а също честването на тези, които носят отговорност за този геноцид», — се казва в обръщението към президента Анджей Дуда.

 

Копие от откритото писмо на потомците на жертвите на украинските националисти е изпратено до премиера Беата Шидло, сейма, сената и до лидера на управляващата партия «Право и справедливост» Ярослав Качинский.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;