Лидерът на управляващата в Полша партия «Закон и справедливост» Ярослав Качинский счита, че ако Украйна и в бъдеще ще изгражда националната си идентичност върху култа към Степан Бандера, то тя няма да влезе в Европа.

 

«Не сме съгласни в Украйна да се формира култ към хора, които по отношение на поляците са стигали до геноцид», — каза Качинский в интервю за Do Rzeczy.

 

Политикът подчерта, че «независимо от това, че жестокостта на немците е трудно да се надмине, то ОУН-УПА е задминала немците».

 

Според него, «това е въпрос на избор на Украйна».

 

«Ясно казах на президента Порошенко, че те с Бандера няма да влязат в Европа. За мен това е напълно ясен въпрос. Ние демонстрирахме огромно търпение, но на всичко има граница», — отбеляза полският политик.

 

 

Организацията на украинските националисти, ОУН, е ултрадясна политическа организация, действаща главно на територията на Западна Украйна. За постигане на поставената си цел — създаване на самостоятелна Украйна — ОУН използват екстремистки средства, в това число терористични атаки.

 

В годините на Втората световна война ОУН си сътрудничи с немското разузнаване и започва борба със съветската власт. През 1943 г. тя организира Украинската въстаническа армия — УПА.

 

През февруари 1943 г. украинските националисти започват акция за унищожаването на полското население във Волин. Кулминация на наказателните операции е 11 юни 1943 г., когато отрядите на ОУН-УПА атакуват около 100 полски населени места.

 

Жертви на клането са 100 хиляди човека, главно жени, деца и старци. Тези събития получават названието Волинското клане.

 

На 22 юли тази години полският сейм взе решение, в което престъпленията на ОУН-УПА срещу поляците във Волин през 1943-1944 г. са наречени геноцид.

 

С постановление полският парламент определи датата 11 юли като Ден на Национална памет за поляците — жертви на геноцида, извършен от ОУН-УПА.

 

Върховната рада на Украйна на 8 септември прие ответно постановление, с което осъди решението на Сейма на Полша.

 

Според документа, Радата счита, че полският парламент е дал политически и юридически некоректна оценка на трагичната страница от украинско-полската история относно събитията във Волин.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;