Екс-сътрудник на ЦРУ: Ако Европа не ни помогне, скоро в САЩ ще говорим на руски

Дата на публикуване: 06 02 2017, 05:29


Както пише в статията си за Politico бившият сътрудник на ЦРУ Алекс Финли, жителите на САЩ разчитат, че Европа ще им помогне в настоящата трудна ситуация, в която на власт в страната се оказа Доналд Тръмп.
«Без тебе, Европа, ние вероятно скоро ще започнем да говорим на руски», — иронизира авторът, обръщайки се към Стария Свят.
Экс-сотрудник ЦРУ: если Европа не поможет, мы все скоро будем говорить по-русски
 «Този път, Европа, ние разчитаме, че ти ще ни спасиш. Без тебе ние вероятно скоро ще заговорим на руски», пише бившият сътрудник на ЦРУ.
«Скъпа Европа, ти неведнъж си слушала от нас тази неудачна шега, че ако не бяхме ние, то вие сега щяхте да говорите по немски. Когато тиранията и деспотизма победиха демокрацията във Втората световна война, се намесихме ние, за да ви помогнем да дадете отпор на фашизма, да изтрием врага от лицето на земята и отново да построим основите на демокрацията. Сега тази шега се обърна срещу нас. Ние случайно поканихме Русия в Белия дом. В същото време, когато у нас се строят стени и се затварят граници, този път ние се обръщаме за помощ към вас», — пише авторът.
 Финли отбелязва, че в продължение почти на 70 години САЩ са били крайъгълен камък на «западния алианс на сигурността».
«Ние гордо изпълнявахме ролята на твърдина срещу руската агресия в Европа. Като крупен член на НАТО, ние бяхме този гигант, който се изправяше като гаранция за колективната сигурност, нашата огромна икономика и мощна армия винаги бяха факт, а с това същото намеквахме на нашите противници: САЩ прикриват гърба на Европа. Ние правехме това, защото САЩ и Европа са хармонични партньори. Добре ни е заедно», — пише Алекс Финли.
Сега, пише авторът, Путин и неговите «марионетки популисти» се опитват да вкарат разкол между Европа и САЩ, а новият американски президент явно не е против да помогне за това.
«И това е наша вина. Ние, американците, сами създадохме тази трудна ситуация», — се казва в статията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий