Почти две трети от изтребителите на ВМС на САЩ не могат да се вдигнат в небето по технически причини.

Самолетите са в ремонт или в очакване на доставка на резервни части, съобщи Defence News.

 

В резултат, както отбелязва изданието, съществено са ограничени основните ударни възможности на американските ВМС, чиято основа се изтребителите  F/A-18F Hornet и Super Hornet.

 

«Повече от половината от самолетите на ВМС на САЩ не са в състояние да се вдигнат във въздуха, защото няма пари за ремонт».

 

Причината за ситуацията, подчертава изданието, е многогодишното недофинансиране на ВС на страната като цяло и на морската авиация в частност в периода на управление на администрацията на президента Барак Обама.

 

Бюджетът на Пентагона за 2017 г.

 

На 24 декември Обама подписа законопроект за военния бюджет на САЩ за 2017 г., който засяга в това число и интересите на Русия, той предполага преминаването на Вашингтон към създаването на неограничена система за противоракетна отбрана. Размерът на бюджета на Пентагона е около  $619 млрд.

 

 

Според изявлението на Обама, новият закон санкционира продължаването на финансирането на «много критично важни» програми, необходими за запазване на високите темпове на военните операции срещу Ислямска държава, а също за «ободряване на американските съюзници в Европа».

 

Под последната формулировка се крие натрупването на сили и средства на НАТО в източния фланг. Програмата се реализира от 2014 г., в рамките й НАТО предприема нови и нови действия за сдържането на Русия под предлог нейната «агресия» в Европа.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;