Times/Чуркин: «Първо си изчистете съвестта и върнете Гибралтар и Фолклендските острови, а тогава говорете за Крим»

Дата на публикуване: 05 02 2017, 05:11


Постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин парира критиката на своя британски колега Матю Райнкрот относно Крим с предложение към Лондон «да върне» Гибралтар и Фолклендските острови. The Times отбелязва, че Кремъл още от времето на студената война често е отговарял на критиката на Запада с разсъждения в духа «а при вас линчуват негрите».
Предложение Чуркина вернуть Фолкленды напомнило Times о холодной войне
 Чуркин предложи на Великобритания «да си изчисти съвестта и да върне» Гибралтар и Фолклендските острови, преди да разсъждава на тема «анексия на украинския Крим», съобщава изданието.
В отговор на коментарите на британския му колега Матю Райкроф за това, че Русия «преиначава реалността» относно събитията в Украйна, Чуркин заяви:
«Не мога отново да не припомня, че всичко започна с държавен преврат, при това в голяма степен с помощ отвън. Що се отнася до позициите на представителя на Обединеното Кралство, то искам да ви посъветвам: върнете Малвинските острови, върнете Гибралтар, върнете анексирания от вас Кипър, върнете архипелага Чагос в Индийския океан, който вие превърнахте в огромна военна база. Тогава вашата съвест ще стане може би малко по-чиста, чак тогава ще можете да разсъждавате на други теми».
Както отбелязва изданието, руските чиновници често биват обвинявани в пристрастието им да мислят в духа на «а при вас», а също в опитите им да отклонят вниманието от собствените им неправомерни действия с цитиране на «някакви уж престъпни постъпки на Запада».
В периода на студената война след критиката на САЩ за нарушаване правата на човека в СССР представителите на страната отговаряха:
«А при вас линчуват негрите».

The Times припомня, че пред 18 век Гибралтар е бил предаден на Великобритания от Испания на базата на мирен договор, а днес Мадрид претендира върху тези територии. Подобна е и ситуацията с Фолклендските или Малвинските острови, които Аржентина счита за свои.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий