Екс-президентът на Грузия и бивш губернатор на Одеска Михаил Саакашвили в интервю за украинското «Радио Вести» заяви, че «Европейският съюз има дълг пред Украйна».

Флаг и герб Украины на здании в центре Киева. Архивное фото
 Политикът също предрече на Украйна бъдещето на европейска «свръхдържава». Според него, за 5-15 години страната можела да стане «най-мощният играч» в Европа.
 По-рано  Саакшвили обяви, че събира средства за своята нова партия, която, според него, ще превърне Украйна в свръхдържава.
В същото време в Грузия, която той напусна през ноември 2013 г., срещу екс-президента са възбудени няколко наказателни дела, в това число по обвинения за разхищение.

Европейският съюз постоянно оказва на Украйна финансова помощ. По данни на Европейския съд на одиторите, за периода от 2007 до 2015 г. ЕС е изпратил на Украйна 5 милиарда евро. През март 2014 г. Еврокомисията отделни допълнителен пакет от спешна финансова помощ в рамките на 11.2 милиарда евро. През декември 2016 г. европейските одитори стигнаха до извода, че тази подкрепа е имала ограничено влияние.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;