Съботният протест в Ню Йорк срещу въведените от президента на САЩ Доналд Тръмп мерки срещу ограничаването на влизането в страната на чужденци от няколко държави, както и по отношение политиката на президента към сек-малцинствата, бе проведен до популярния гей-клуб Stonewall.

Митинг против миграционной политики президента США Дональда Трампа. Архивное фото

Около 3 хиляди човека в Ню Йорк се събраха в събота до гей-клуба в района на Гринуич-вилидж в югозападен Манхатън. Откритият преди 50 години клуб е култов за ЛГБТ-обществото в страната. Полицейските проверки през 1969 г. в заведението доведоха до масови улични протести, които неофициолно се считат за начало на движението за правата на гейовете.Беспорядки в Беркли

В събота на протеста се чуваха същите лозунги, както и в последните дни: «Добре дошли на всички», «Ние всички сме мигранти».

 

Някои дойдоха с плакати в цветовете на дъгата, които призоваваха към «противопоставяне на нетърпимостта». Някои бяха с плакати —

«Аз съм имигрант, аз съм гей, гордея се с това».

 

 Много от участниците в акцията в Ню Йорк се опасяват от дискриминация на гейовете от страна на новия президент. Религиозните консерватори се надяват, че Тръмп ще отмени указа на Обама, забраняващ каквато и да било дискриминация по отношение на гейовете е лисбийките на работното място.

 

Указът на Тръмп за защита на САЩ от тероризма е призван да не допуска в страната радикални ислямисти. Документът спира приема на бежанците: от Сирия — за неопределен срок, от други страни — за 120 дена. Също за 90 дена се забранява влизането на граждани в страната, които «предизвикват особена загриженост», — по данни на СМИ, става дума за Сирия, Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

 

Протестите в САЩ във връзка с указа на Тръмп започнаха от деня на подписването на документа. В събота хората отново излязоха на площадите в Хюстън, Бостън, голяма демонстрация бе проведена на летището в Лос Анджелис.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;