Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп все пак тръгне на «неизгодна сделка» с Путин и отмени антируските санкции, затваряйки си очите за съдбата на Украйна, то ЕС начело с Меркел трябва да поеме задачата да защити украинските интереси, пишат американските и британските СМИ. Англоезичната преса отбелязва, че Минските съглашения са «дикредитирани» и се нуждаят от рестартиране по инициатива на Германия.

«Тръмп казва, че веднага различава неизгодната сделка, когато се сблъсква с такава, а точно това му предлага Путин в Украйна», —  се казва в реакционната статия на британското делово издание Financial Times.

Ето това е значението на ескалацията в Източна Украйна, която започна тази седмица, счита изданието. Ожесточените бойни действия «още повече дикредитират споразумението Минск-2, което и така вече беше дипломатическа фикция за болшинството хора извън пределите на Ведомството на федералния канцлер на Германия», — се казва в статията.

Както пише британското издание, Путин вероятно «ще се опита да консолидира присъединените територии в Източна Украйна, подготвяйки се за «голяма сделка» с Вашингтон, която може да доведе до свалянето на санкциите, предизвикани от ситуацията в Украйна, в замяна на сътрудничеството на Москва в други сфери, такива като тероризма и ядреното разоръжаване».

«Проблемът в подобни споразумения, счита FT, е в това, че те ще позволят на Путин да предприеме стъпки, които той при всички случаи би предприел, за да получи свобода на действие около границите на НАТО». Подобна ситуация, прави извода си изданието, «може да създаде прецедент, изразяващ се в извода, че на Москва й е позволено да нарушава суверенитета в Европа, избягвайки последствията чрез споразумения».

Американското делово издание The Wall Street Journal в своята редакционна статия свързва възобновяването на конфликта в Донбас с «внезапния вакуум от американското лидерство в Украйна». Както пише изданието, «животът на споразумението Миск-2, което трябваше да донесе мир в Източна Украйна, се подкрепя по изкуствен начин».

Минският процес спешно се нуждае от оживление посредством креативна дипломация, а празнината, оставена от администрацията на Тръмп, трябва да се запълни от Европа и преди всичко от Ангела Меркел, главният преговаращ в Минските споразумения, се казва в статията.

Меркел и другите европейски и световни лидери трябва, според изданието, «да убедят Тръмп да не тръгва към каквато и да било сделка с Путин, рискувайки интересите на Украйна».

Ако президентът на САЩ «отмени антируските санкции без  да постигне значими  отстъпки по възстановяването и гаранции за суверенитета на Украйна, Меркел трябва да бъде готова да укрепи решимостта на европейските лидери в идеята да се запазят европейските мерки» срещу Русия, пише The Wall Street Journal.

«Доколкото ЕС е по-крупен търговски партньор за Русия, отколкото САЩ, това може да убеди Меркел в следното: че придвижването по линията на регулирането на процеса в Украйна е част от нейните национални интереси», — прави извода си изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;