На този етап президентът на САЩ Доналд Тръмп не знае ще могат да ли бъдат създадени работни отношения между него и президента на Русия Владимир Путин. Това мнение изрази той в интервю за телевизия  Fox News, части от което бяха публикувани в събота.

 

На стопанина на Белия дом бе зададен въпрос, ще продължи ли той да се отнася с уважение към руския президент:

«Ще ви отговоря така: по-добре да се разбера с Русия, отколкото да не се разбера. Ако Русия ни помогне в борбата срещу ИДИЛ, с ислямския тероризъм в целия свят, то това ще е чудесно», — цитира телевизията думите на Тръмп.

 

«Дали ще успея да се разбера с Путин? Нямам си и понятие», —  добави републиканецът.

 

 

Когато му припомниха за обвиненията на Запада към Русия и нейното ръководство, то Тръмп констатира, че е доста трудно да се нарекат Съединените Американски Щати безупречна и морална държава.

 

«Вие какво си мислите? Че нашата страна е невинна?», — зададе той риторичен въпрос.

 

 

На 27 януари по време на съвместната пресконференция с премиера на Великобритания Тереза Мей в Белия дом Тръмп заяви, че на този етап не знае какви ще са отношенията между САЩ, Русия и нейния лидер.

 

«За Путин и Русия на този етап няма да говоря нищо — нито добро, нито лошо — нищо, — отговори президентът на САЩ. — Не го познавам този джентълмен. Надявам се, че между нас ще се установят фантастични отношения: това е възможно, но е възможно и същото да не се случи, ще видим».

 

На 31 януари прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков отказа да даде оценка на Тръмп, когото редица наблюдатели характеризираха като непредсказуем.

 

«В случая не ни е работа да правим каквито и да било квалификации на президента на САЩ», — каза той, отговаряйки на молбата на журналистите да сподели своите впечатления за новия ръководител на американската администрация.

 

«Това е вътрешна работа на Америка», — отбеляза представителят на Кремъл.

 

«На този етап ние изхождаме от отношението, което бе демонстрирано по време на неотдавнашния телефонен разговор между руския президент и президента на САЩ, което е удовлетворително за нас» , — съобщи той.

 

Преди това Песков характеризира състоялия се на 28 януари разговор между Путин и Тръмп в позитивен план. Това беше вторият телефонен разговор между двамата лидери. За първи път те говориха по телефона през ноември, когато американският милиардер победи на президентските избори в САЩ.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;