Съдията от Софийския градски съд Вера Чочкова прекрати делото срещу дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова. Тя беше пратена на съд за длъжностно престъпление и за престъпление по служба, съобщи БНР.

 

И двете престъпления са свързани с действия на Ченалова по гледан от нея търговски спор между фирмата «Обединени Енергийни търговци“ и НЕК. Прокуратурата твърди, че тя е извършила 14 отделни нарушения, а целта й — да набави облага за частната фирма. Едно от нарушенията например е, че делото започнало, преди фирмата да внесе задължителната държавна такса. В същото време обаче по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона. Така Ченалова е облагодетелствала частната фирма, а е ощетила НЕК, твърдят от прокуратурата.

 

След прочит на обвинителния акт и събраните в 18 тома доказателства съдия Чочкова не е открила данни за извършено престъпление и затова е прекратила делото, съобщиха от Софийския градски съд.

 

Съдия Вера Чочкова е прекратила делото, заради наличието — според нея, на някои абсурди в обвинителния акт. Тя напомня, че съдиите имат т. нар. функционален имунитет относно пряката си работа, а обвиненията  срещу Ченалова са свързани именно с нейни действия или бездействия като съдия — докладчик , плюс това ги намира за  несъставомерни.

 

Разпореждането й може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд.

Тагове: ; ;