Ако германският канцлер се избираше пряко, кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц би победил християндемократката Ангела Меркел с 50% срещу 34%, съобщи кор. на «24 часа».

Това показва сондаж на общественото мнение в Германия, който е бил проведен между 30-ти януари и 1-ви февруари с участието на 1506 избиратели.

 

Подкрепата за германската социалдемократическа партия (ГСДП) е скочила с 8 пункта до 28% — най-високият ѝ резултат от последните парламентарни избори в Германия, през 2013 г. Популярността на ГСДП се е увеличила, след като тя официално номинира миналата седмица бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц за свой кандидат за канцлер на парламентарните избори наесен.

 

Според социологическото проучване, проведено от института «Инфратест димап» за държавната телевизия А Ер Де, Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел губи 3 пункта от миналия месец и подкрепата за него възлиза на 34%.

 

Антиимигрантската партия «Алтернатива за Германия» също губи 3 пункта и е с поддръжка от 12%.

 

Според проучването 50% от германците искат промяна във власта след изборите през септември, като отново се застъпват з аголяма коалиция, но този път водена от социалдемократите.

Тагове: ; ; ;