Сталин Путин 8486“Само преди шест години президентът Владимир Путин посети полския град Гданск, мястото, в което се зароди движението “Солидарност”, което движение отхвърли съветското господство, и увери източноевропейските си съседи в изключително приятелските намерения на Русия”, – пише Карол Дж. Уилямс за изданието.

 

Тогава Путин се изказа рязко за печално известния от времето на Втората световна война пакт, който Сталин подписа с Хитлер – който пакт подготви почвата за окупацията на Полша от нацистите и съветското господство в Прибалтика, – наричайки го “сговор с цел решаването на своите проблеми за сметка проблемите на другите”.

 

“Но путинската трактовка на историята претърпя поразителна промяна. Миналият месец руският лидер нарече пакта за ненападение, сключен между Сталин и Хитлер през 1939 г., хитра маневра, която навреме е предотвратила войната между СССР и Германия”, – отбелязва авторът на статията.

 

Сталин Путин eНа фона на това, че Путин се опитва да върне изгубените след разпада на СССР през 1991 г. територии, изявлението му в стил Сталин за правото на “сфера на влияние” му позволи за легитимира заграбването на Крим, смята авторът на статията.

 

“Путин използва сталинската силова тактика и това се приветства от много руснаци и други бивши съветски граждани. Те смятат действията му за решителен стил на ръководство, по което те от години тъгуват, наблюдавайки действителността след края на комунизма”, – пише Уилямс.

 

Авторът на статията цитира данните от допитването, проведено от “Левада-център” тази пролет, според което 39 % от респондентите се отнасят положително към Сталин. Що се отнася до милионите убити, то 45 % от запитаните са съгласни с това, че смъртта им може да бъде оправдана от победата във войната, със създаването на съвременна промишленост и в способността на СССР да бъде съперник на САЩ в надпреварата във въоръжаването и усвояването на космоса.

 

СТалин Путин 3Броят на руснаците, които оправдават събитията от миналото постоянно расте през последните години, отбелязва Денис Волков, социолог от “Левада-център”.

 

“Сталин е реабилитиран заради войната, – казва Волков. – Днес съществува мнение, че да, имало е репресии, и да, загубите са били огромни, но ние, в края на краищата, победихме във войната”.

 

По същия начин се оправдава и путинската позиция на “силния лидер по отношение на съседите и бившите съветски граждани, живеещи извън пределите на Русия, заяви Волков.

 

Руското военно-историческо сдружение, основано от Путин през 2012 г., обяви тази година за откриване през май на музей на Сталин в с. Хорошево, припомня авторът на статията. Сталин е пренощувал в селото на 4 август 1943 г. – това е било най-близкото до фронта населено място, което той е посетил, се казва в статията.

 

СТалин 4.pngНо откриването на музея беше отложено в резултат на съпротивата на местните жители начело с регионалния отдел на сдружение “Мемориал”, – отбелязва изданието.

 

Този мъртвороден музей е един от няколкото официални опити да се прослави Сталин тази година. В Липецк му издигнаха паметник, който бе полят с червена боя в нощта след откриването му, отбелязва Уилямс. Бронзов паметник на диктатора беше открит през февруари в Ялта, за да се отбележи годишнина от конференцията през 1945 г.

 

За 70 години историческата роля на Сталин се преразглежда многократно, но позицията му на достоен съперник на Сталин g2Запада вече е бетонирана и точно “в този контекст той представлява интерес за Путин”, според мнението на журналиста Николай Сванидзе.

 

“Както Сталин победи Запада преди 70 години, завземайки половин Европа, – смята Сванидзе, – така ние отново побеждаваме Запада днес. Крим е нашият Берлин, нашият Райхстаг, и ние за нищо на света няма да го върнем на Украйна”.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;