Руската компания «Газпром» е започнала да увеличава транзита на газ през Украйна за Европа, след като бе принудена от 1 февруари 2017 г. да намали натоварването през «Северен поток» заради орязания сред съдебно решение достъп до германския газопровод ОПАЛ. Според цитираните от руската агенция ТАСС данни на словашкия оператор «Юстрийм» (Eustream) нарастването на доставките през Украйна е 1.8 на сто.

 

Обемът на доставките на газ през газоизмервателна станция (ГИС) «Велке Капушани» (един от граничните пунктове между Словакия и Украйна) на 3 февруари може да се увеличи до 155.693 млн. куб. метра, докато ден по-рано количествата си били 152.999 млн. кубични метра.

 

От февруари влязоха в сила решение на Съда на ЕС от 23 декември 2016 година и решение на съда в Дюселдорф от 30 декември 2016 година, според които временно е преустановено решение на Европейската комисия «Газпром» да получи почти пълен достъп до газопровода ОПАЛ, което е изключение от европейските правила, изискващи поне половината от капацитета да се предоставя и на други доставчици.

 

Преди предоставянето на дерогацията руският монополист ползваше 50 процента от мощността на ОПАЛ, който е връзката на «Северен поток» с европейската газова мрежа. ЕК обаче разреши достъп и до останалите обеми срещу задължението 10 на сто от капацитета да се дава на други търговци. Така за януарския свободен капацитет «Газпром» проведе търгове, но февруарската процедура бе прекратена заради съдебното решение.

 

Тагове: ; ; ; ;