Корицата на новия брой на немския ежеседмичник Der Spiegel с изображението на Доналд Тръмп предизвика вълна от критика в социалните мрежи и медиите.

Списанието публикува на обложката фигурата на Тръмп, който с едната си ръка държи главата на статуята на Свободата, а в другата — окървавен нож, подобно на терорист от ИДИЛ.

 

«Америка над всичко», — гласи надписът на изображението.

 

Илюстрацията «по отвратителен начин» заиграва с престъпленията на терористите, заяви вицепрезидентът на Европарламента Александър Ламбсдорф.

 

«Това говори повече за реакцията на  Der Spiegel, отколкото за Тръмп», — казва той в коментар за вестник Bild.

 

«Този, който сравнява Тръмп с главорезите от ИДИЛ, е изгубил всичките си морални ориентири», — счита журналистът от  Die Welt Клеменс Вергин.

 

Според него, целта на Der Spiegel е само една — на всяка цена да привлече към себе си колкото се може повече внимание.

 

«Считам, че много от американците, които не подкрепят адиминистрацията на Тръмп, че решат, че корицата на Der Spiegel доста прекалена», — отбеляза в Туитър ръководителят на американското бюро на ВВС Пол Данахер.

 

«Защо Der Spiegel не изобразяваше така истинските терористи, които обезглавяваха хора, а само тези, които искат да ги спрат», — написа журналистът от Канада Езра Левант.

 

Както поясни Washington Post авторът на илюстрацията Едел Родриген по този начин осъжда мигрантската политика на Тръмп и се е опитал да изобрази «обезглавяването на демокрацията» в САЩ.

 

За целта той е счел за уместно да направи паралел между американския президент и бойците от ИДИЛ.

 

Самият художник живее в САЩ, но е емигрант от Куба от 1980 г.

 

 

 

Тагове: ; ; ;