Във Вашингтон разбират, че проекцията на икономическите и военно-политическите възможности на Русия и Китай рано или късно ще доведат до конфликт с интересите на САЩ. Без да се изключва пряк военен сблъсък в Европа, Арктика, на Корейския полуостров, в Южно-Китайско море, в Близкия Изток и дори в космоса.

Ядерные бомбы B61

На бойно дежурство в Русия са 1790 ядрени бойни глави. Китай има 260 ядрени бойни глави, в САЩ са постоянно готови за старт 1930 ядрени бойни глави.

 

Обновлението на стратегическия потенциал върви с високи темпове. Москва увеличава военно-морските и сухопътни ядрени части. Пекин залага на мобилните ракетни комплекси. Вашингтон «зарежда» Европа. Развитието на подземните комуникации в случай на ядрена война е налице в Русия, Китай, САЩ и дори в КНДР.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу во время встречи в Пекине с заместителем председателя Центрального военного совета КНР Сюй Циляном. 23 ноября 2016

Китай не се обвързва с някакви военно-политически задължения към Русия, но двустранните отношения в стратегическото партньорство се характеризират с «висока динамика в развитието, със здрава законова база, активни връзки на всички нива».

 

За противодействието срещу съвременните заплахи активно се развива военно-техническото сътрудничество между двете страни. Става дума не само за закупуването на оръжие. Русия и Китай имат общо геополитическо партньорство в потенциалния театър на военните действия и плътно координират позициите си по проблемите на сигурността в Североизточна и Централна Азия, в Близкия Изток.

 

Бойните кораби на руския Тихоокеански флот не могат кардинално да променят военно-политическата ситуация в Южно-Корейско море, но все пак съвместните учения с ВМС на Китай укрепват отбранителната способност и суверенитета на КНР и Русия. Военно-политическият натиск неизбежно консолидира позициите на Москва и Петин.

Единственият разумен отговор на Русия и Китай срещу растящата ядрена заплаха е по-нататъшното политическо сближаване и синергетичният ефект в отбранителните потенциали. Възможни са компенсаторни мерки от превантивно-профилактичен характер.

 

Може да се предположи, че стратегическите ядрени сили на Русия и Китай де факто ще се презастраховат и отчасти ще се дублират.

 

Вероятно ядреният удар по Русия ще предизвика не само ответен удар, но и превантивен удар на Китай. И обратното, ако първи бъде атакуван Китай.

Глава МИД РФ Сергей Лавров и глава госдепартамента США Хиллари Клинтон во время обмена ратификационными грамотами Договора об СНВ в Мюнхене. 5 февраля 2011

Двете крупни държави са прекалено близки географски, за да рискуват бъдещето на народите си с надеждата, че американските ядрени ракети ще ги заобиколят.

 

Вероятно затова във Вашингтон разглеждат двете страни като «в един пакет». Перспективите за ядреното разоръжаване за момента не са ясни.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;