Постоянният представител от екипа на новия президент Доналд Тръмп на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че американските санкции, наложени след анексирането на Крим, ще останат в сила, докато полуостровът бъде върнат на Украйна.

 

Хейли осъди „агресивните действия” на Русия в Източна Украйна и предупреди Москва, че трябва да върне Крим, съобщи Франс прес, цитирани от dir.bg, за снощното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано поради пламналите в края на януари боеве между украинските сили и Донецките сепаратисти.

 

Хейли, която до неотдавна беше губернатор на щата Южна Каролина, заяви, че американските санкции, наложени след анексирането на Крим, ще останат в сила, докато полуостровът бъде върнат на Украйна.

 

Но тя смекчи тона, изказвайки съжаление, че още в първата й поява в Съвета за сигурност й се е наложила да осъди Русия.

 

„Ние искаме да подобрим нашите отношения с Русия”, каза тя, повтаряйки позицията на навия президент на САЩ Доналд Тръмп.

 

Още в предизборната си кампания Тръмп двусмислено даваше повод за догадки, че може би ще промени позицията на Вашингтон по спора около Крим. Засега това не е станало.

 

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин след заседанието сподели впечатление, че изказването на американката е било „достатъчно приятелско, като се имат предвид обстоятелствата и темата, която дискутираме”.

 

Но в непосредствения си отговор той припомнил на Хейли конституцията на САЩ, в която се съдържат историческите думи „Ние народът”, предаде ТАСС.

 

„Народът на Крим напълно определено изрази своята позиция на референдума (16 март 2014 г.) – каза руският дипломат. – 93% от населението гласува за възвръщане към Русия, от която Крим беше откъснат несправедливо и незаконно.”

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;