Европейските социалисти предупредиха американския президент Доналд Тръмп, че не толерират неглижирането на европейските ценности и подкопаването на демокрацията.

 

Това бе основното послание от съвместното изявление на президента на ПЕС Сергей Станишев и на председателя на парламентарната група на социалистите в Европейския парламент Джани Питела, преди координационната среща на левите премиери и лидери в Малта.

 

«Нашият отговор за справяне с бежанската криза е затварянето и на Средиземноморския път, заради стабилизирането на Либия, както и създаването на легални канали за миграция към Европа. Монополът на десните в ЕП, ЕК и ЕС подкрепя статуквото и не дава перспектива пред европейските граждани. Инвестициите, работните места и социалната политика са приоритетите, на които залагаме в битката за Европа», посочват евролевите.

 

По инициатива на президента на ПЕС левите премиери и лидери проведоха среща преди заседанието на Европейския съвет в Ла Валета. Тя е посветена на миграционната криза и бъдещето на европейския проект. Те се обединиха около необходимостта за справяне с популизма чрез провеждане на социални реформи и подчертаха, че ще използват честванията по повод 60-годишнината от подписване на Римските договори (за създаването на Европейските общности) като своеобразен катализатор за промяна на посоката на развитие на Европа.

 

«Сега, повече от всякога, имаме нужда от единство и общи действия в рамките на нашето политическо семейство. Ние, европейските социалисти, трябва да застанем зад ценностите, на основата на които ЕС е изграден — мир, сътрудничество и солидарност. Не можем да позволим популизмът и национализмът от двете страни на Атлантика да съсипят мечтата на поколения европейци. Европа е силна единствено, когато сме заедно», заяви Сергей Станишев.

 

«Убедени сме, че прогресът, който постигнахме през тези шестдесет години в Европа, е необратим и не може да бъде подлаган на риск от краткосрочни политики и деструктивни «решения», независимо дали идват от център-дясно, популисти, националисти или други. Но Европа не може да стои на едно място. Ние не приемаме статуквото.

 

Посоката на развитие на Съюза трябва да бъде променена, така че социалната справедливост, равенството и европейският социален модел да са водещи в европейския дневния ред. Само така ще се справим с основните причини за възхода на популизма.», добави Станишев.

 

По отношение на бежанската криза, лидерите подчертаха, че Европа трябва да се фокусира върху стабилизирането на страните от Африка, които са източник на миграция, в тясно сътрудничество с ВКБООН и други международни хуманитарни организации. Те препотвърдиха ангажимента си по посока хармонизиране на европейските политики в областта на убежището и миграцията, и категорично подкрепиха работата на Федерика Могерини в борбата й за справяне с основните причини за миграционната криза.

Тагове: ; ; ;