Основните политически партии в Европейския парламент правят безпрецедентен опит да блокират вероятния избор на американския президент Доналд Тръмп за посланик на САЩ в Европейския съюз, определяйки го като «враждебен и отмъстителен«, пише «Гардиън».

 

В изненадващ ход, който застрашава да предизвика голям дипломатически скандал, лидерите на групите на консерваторите, социалистите и либералите в Европарламента са написали писмо до Европейската комисия и Европейския съвет с настояване да отхвърлят назначаването на Тед Малоч.

 

Малоч, бизнесмен, който яростно подкрепяше излизането на Великобритания от Общността преди провеждането на референдума през миналия юни, се твърди, че е бил интервюиран за поста от Тръмп.

 

Когато наскоро бил запитан от ВВС защо се интересува от позицията в Брюксел, Малоч отвърнал доста скандално:

 

«Преди заемах дипломатически пост, където помогнах за разпадането на Съветския съюз. Така че може би има и друг съюз, който се нуждае от малко обуздаване.»

 

Той също така заявил, че Тръмп не бил привърженик на Европейския съюз, определяйки го като «наднационален и неизбран» и нападнал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

«Г-н Юнкер беше много адекватен кмет на някакъв град в Люксембург, и може би той трябва да се върне и да заеме този пост отново», отбелязал той.

 

Манфред Вебер, който е лидер на дясноцентристката Европейска народна партия и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, и Ги Верхофстад, който ръководи групата на либералите в Европейския парламент, обвиниха Малоч във «възмутителна злост» към «ценностите, които стоят в основата на Европейския съюз«.

 

В писмо, до което «Гардиан» са се добрали, Вебер и Верхофстад се обръщат към Юнкер и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск:

 

«През последните седмици Тед Малоч, вероятната номинация на американския президент Тръмп за нов посланик на САЩ в Европейския съюз, направи редица публични изявления, опетняващи ЕС. В тези изявления вероятният кандидат изрази амбицията си да «обуздае ЕС както е подпомогнал разпадането на Съветския съюз», красноречиво подкрепи разпускането на Европейския съюз и открито заложи на смъртта на общата валута в рамките на няколко месеца.»

 

Писмо на лидера на групата на социалистите и демократите Джани Питела определя изявленията на Малоч като «шокиращи» и призовава институциите на ЕС да го третират като «персона нон грата«.

Тагове: ; ; ; ; ; ;