Полша прояви огромно търпение по отношение на Украйна, но нейната роля в качеството й на украински адвокат в Европа може скоро да приключи, заплаши полският политик Ярослав Качински. Както съобщава телевизия TVN24, лидерът на партия «Право и справедливост» е заявил, че ще се случи точно така, ако Украйна продължи да изгражда своята легитимност по пътя на възвеличаването на Украинската въстаническа армия (УПА), виновна за убийствата на много поляци.

 

Качински отбеляза, че в отношенията между двете страни вече има въпросителен знак. Така те най-накратко могат да се определят, съобщава  TVN24.

 

«Все още не е известно, ще тръгне ли Украйна по този път, който не е приемлив за Полша, т.е. поддържайки своята историческа легитимност, базирана на традициите на УПА — организация, която извърши чудовищни престъпления срещу поляците — или ще се откаже от този път», — заяви Качински.
Той добави, че украинската власт заедно с президента Петро Порошенко знаят позицията на Полша, защото тя е била изложена пред самия него от премиера Беата Шидло и президента на Полша Анджей Дуда.
 
«Повтарям: ние сме поставили въпросителен знак, в нас има определено безпокойство, но често в политиката се случва така, че отначало нещата са лоши, а после се оказва, че всичко все пак е свършва добре. Все още разчитам, че така ще стане», — подчерта политикът.
На въпроса, длъжна ли е Полша и по-нататък да изпълнява ролята на адвокат на Украйна, Ярослав Качински отговори, че всичко зависи от втората страна.
«Повтарям, че има определени граници, които не бива да се пресичат. Ние дълги години проявявахме огромно търпение, останало е още малко от търпението ни, но повтарям: тази година ще се приемат много важни решения в този план, защото има различия, ние трябва добре да помислим върху това», — резюмира той.
Източник: TVN24

Тагове: ; ; ; ; ; ;