Ръководството на НАТО отложи плановете да обсъжда с Украйна редица аспекти в използването на системата за ПРО. Това «показва стремежа на НАТО да избегне провокирането на Русия», показва и стремеж да се установи диалог с Москва, отчитайки мнението по въпроса на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи в сряда вестник WSJ.

 

НАТО се страхува от реакцията на Русия

 

Според наличните данни, ръководството на НАТО наистина е имало намерение да обсъди с украинската страна сценарии за действие, ако противорекетната система на ПРО не сработи. Алиансът вече няма желание да провокира негативната реакция на Москва и се отказа от плановете си, уточнява изданието, позовавайки се на дипломати от западните страни-участнички в алианса от Брюксел.

 

Според данни, в момента «се обсъждат пътищата за разширяване на диалога с Русия, отчитайки това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да убеди НАТО да бъде по-сговорчиво с Москва». Според оценката на различни дипломати, има смисъл организацията да се придържа към по-внимателен и балансиран подход при обсъждането с Киев по отношение аспектите при използването на американската система на ПРО, ако НАТО иска да избегне по-нататъшно задълбочаване на отношенията с Русия».

 

«С въвличането на Украйна може да се провокира прекалено бурната реакция на руснаците», — цитира изданието думите на един от източниците си.

 

Те, обаче, уточняват, че НАТО няма намерение напълно да спира да води диалог с Украйна за ПРО в бъдеще. Става дума, че точно сега това е по-добре да се отложи да по-задна дата.

 
Ситуацията в източна Украйна

 

В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбург призова за незабавно спиране на огъня около Авдеевка в източна Украйна и извеждането на всички тежки въоръжения от зоната на конфликта.

 

Той също препоръча на Русия «да използва своето значително влияние върху сепаратистите за прекратяване на огъня».

 

 

В последните дни рязко нарасна броя на въоръжените сблъсъци в района на град Авдеевка и населеното място Ясиноватая в Донбас. За изострянето на ситуацията официалните украински власти обвиняват опълчението. Но, според данните на отбранителното министерство на ДНР, още в неделя вечерта украинските силоваци са започнали настъпление в района, но са получили отпор и са били принудени да се върнат в изходните си позиции.

 

Съветът на сигурност към ООН във вторник вечерта публикува изявление, в което изразява дълбоката си тревога по повод «опасната ескалация на ситуацията» в източна Украйна и призова страните в конфликта незабавно да прекратят огъня. В документа членовете на Съвета за сигурност говорят за употребата на въоръжение, забранено от минските съглашения.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;