Пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че по време на срещите с конгресмена Робърт Адерхолт и сенатора Джеймс Ланкфорд, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е обсъдил вътрешнополитическата обстановка в Америка, както и отношения между САЩ и Европа

 

Робърт Адерхолт е от Републиканската партия.

 

Цветанов е провел цяла поредица от работни срещи с конгресмени и сенатори във Вашингтон, а също и с европейски лидери, пристигнали за участие в Молитвената закуска с президента Доналд Тръмп, информира още пресцентъра на ГЕРБ.

 
По време на срещите с конгресмен Робърт Адерхолт и сенатор Джеймс Ланкфорд, Цветан Цветанов е обсъдил вътрешнополитическата обстановка в САЩ, както и отношенията между САЩ и Европа.

 

Двете страни са се обединили около общия извод, че международният тероризъм е обща заплаха пред демократичните общества. Те са стигнали до общия извод също, че нетолерантността, която надига глава в САЩ и Европа, също е заплаха за дневния ред на демокрацията.

Цветан Цветанов е запознал представителите на Конгреса на САЩ със своята инициатива да бъде проведена Регионална молитвена закуска през месец май 2017 година в Пловдив.

 

Според Цветанов,  провеждането на подобно мероприятие в България ще покаже на света и региона пословичната българска толерантност в междуетническите и междуконфесионалните отношения.

 

Конгресменът Адерхолт бил силно заинтригуван от идеята и поел ангажимент да пътува до България за мероприятието.

По-късно през деня Цветанов и областният координатор на ГЕРБ-Русе и член на Изпълнителната комисия на партията Пламен Нунев се срещнали с Тони Хол, един от организаторите на Молитвената закуска.  Хол е бивш американски сенатор и посланик на САЩ в Световната организация  на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).

След оттеглянето си от активен политически живот Тони Хол се е посветил на идеята да бъде преборен глада в световен мащаб. Автор е на книгата «Да променим лицето на глада», публикувана през 2007 г. Хол изрази специална благодарност към представителите на ГЕРБ, за това че 43-то Народно събрание е приело Закона за хранителната банка, даваща възможност за развиване на проекта за борба с глада.

 

Тони Хол също изрази голям интерес към провеждането на Регионалната молитвена закуска през май в България, като потвърди своето участие. Цветан Цветанов го информира, че към момента са записани за участие около 200 души от 16 държави, сред които са представители на САЩ и редица европейски страни, съобщи Епицентър.

 

Припомняме: Националната молитвена закуска се провежда ежегодно, като Камарата на представителите и Сенатът се редуват в председателстването й. По време на закуската освен президентът на САЩ традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили на страната. На форума се канят политически и религиозни лидери, дипломати, бизнесмени и хора на науката от различни държави, а Цветанов това е четвърто участие.

Тагове: ; ; ;