Законът за концесиите бе приет буквално в последните часове на отишлото си вече 43-тото НС с минимално мнозинство. Законът предполага разпоредби,  поставящи под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, заяви новоизбраният президент на страната Румен Радев

 

Днес наложих вето върху закона за концесиите. Това каза в свое изявление пред медиите президентът Румен Радев.

„Той бе приет в последните часове на 43-тото НС с минимално мнозинство. Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Законът въвежда широки граници на субективизъм и и възможности за корупционни практики. Предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза дълбоко в икономическите отношения. Считам, че подобни ключови промени следва да се извършват след широк обществен дебат и с грижа за обществения интерес и националната сигурност“, заяви Радев.

Президентът Радев заяви още, че възможните санкции от необнародването на закона са неизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

„Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения“, каза още Румен Радев.

Тагове: ; ;