Русский писатель Антон Чехов

 Оживелите книги. Как в Англия преосмислят произведенията на руските класици
Според Тамкин, именно този руски писател е «антипод на съчувствието» в условията на разговори за «тарифи» в американските СМИ.
Освен това на 29 януари се навършват 157 годни от неговото рождение, припомня журналистката.
Тя припомня разказите «Стая №6», «Цигулката на Ротшилд», «Анюта», «Припадък», «Врагове» и «Дамата с кученцето». Всички те учат читателите на съчувствие или демонстрират какво се случва, когато то липсва, подчертава авторът.
Всеки споменат разказ Тамкин съпровожда с кратко описание. «Цигулката на Ротшилд» е история за човек, който «се учи да не бъде антисемит». «Стая Номер 6» е история за доктор, на когото предстои да разбере, че е лесно да не се вижда никаква разлика между стаята за душевноболните и топлата аудитория, но само, ако ти самият лежиш в тази стая.
«Анюта» — история за студент-медик, който се отнася към жена си като към реквизит, описва журналистката по-нататък.

«Нерви» — разказ за студент-юрист, който след визитата при «паднала жена» осъзнава «мащаба на човешките страдания».

 

«Врагове» — разказ за доктор, който трябва да излезе на посещение в нощта на смъртта на сина си и който изпитва такова раздразнение към пациента, че не може да забрави за него до самата си смърт.

 

За «Дамата с кученцето» Тамкин пише като за история «съвсем не за съчувствие», но цитира последните редове от произведението:

 

«И ни се струваше, че още малко и решението ще бъде открито, и тогава ще започне нов, прекрасен живот. И на двамата беше ясно, че до края е още далеко-далеко, и че най-сложното и трудното едва сега започва».

 

«Защото всички ние трябва да си припомним, че, да, животът може да бъде и по-лош, и вероятно скоро ще бъде точно така», резюмира журналистката.

Тагове: ; ; ; ;