Докато публиката в Източното Крило на Белия Дом приветства с ръкопляскания Нийл Горсъч, демократите не се забавиха с коментарите, че той е човек, който ще служи на интересите на бизнеса вместо на обикновените американци, съобщи кор. на БНР от САЩ.

 

Бившият президентски кандидат Бърни Сандърс заяви, че Горсъч трябва да обясни „враждебността си към правата на жените, подкрепата за корпорациите вместо за работещите и опозицията си за финансова реформа в правилата за политическите кампании.“

 

Републиканците от своя страна стоят зад 49 годишния съдия от Денвър. Сенаторът Линзи Граам, който е виден критик на Тръмп, каза, че номинацията е „възможно най-добрата.“

 

Гласуването на съдията, обаче няма да мине без препятствия. Демократите са готови да блокират избора му след като републиканците отказаха дори да дебатират избора на президента Барак Обама Мерик Гарланд. Гарланд бе предложен след смъртта на Сакалия миналата година. Тогава, републиканците настояха, че съдия от Върховния съд не може да бъде номиниран от президент, който е в края на мандата си, въпреки че няма такова законово положение.

 

Сега очакванията са демократите да направят всичко възможно да проточат гласуването и да се стигне до момент, в който Горсъч ще има нужда от т.нар. „супер мнозинство“ от 60 гласа в Сената. Републиканците държат 52 гласа. Това означава, че за да бъде приета кандидатурата  му републиканците или трябва да намерят начин да убедят някои демократи, или трябва да променят правилата.

Тагове: ; ; ; ; ;