Белият дом: Сътрудничество с Русия в борбата срещу ИД — първата стъпка

Дата на публикуване: 02 02 2017, 05:04


———
Да поговорим за санкциите срещу Русия. Президентът Тръмп е говорил с Владимир Путин за «взаимно сътрудничество в борбата срещу ИД и съвместна работа по установяването на мир в целия свят, в това число в Сирия».
ШОН СПАЙСЕР, прессекретар на Белия дом: Да, това е вярно. 

Келиан Конуей в петък говори за възможностите да се свалят санкциите от Русия. А в съобщението на Кремъл се казва, че по време на разговора «e била подчертана възможността да се възстановят взаимоизгодните търговско-икономически връзки». Може ли президентът Тръмп да се съгласи да отмени тези санкции без последствия за Украйна?

ШОН СПАЙСЕР: Тези дни се проведе техният първи телефонен разговор. Ние ще продължим да работим заедно с тях в сферата на борбата с ИД, особено в Сирия, а и в сферата на регулирането на кризата в Алепо. Има области, в които трябва да се работи с тях, ако ние искаме да победим ИД. Считам, че това е първата стъпка.

 

На този етап не сме взели никакви решения. Президентът продължава да разговаря, нашият екип продължава да държи връзка с руските официални лица. Но никакви решения не са вземани. Темата за санкциите не е повдигана по време на телефонния разговор.

 

Републиканецът Джон Маккейн заяви: «В името на националната сигурност на Америка и на нейните съюзници президентът Тръмп следва да сложи край на спекулациите за свалянето на санкциите». Готови ли сте да направите това?

 

ШОН СПАЙСЕР: Президентът не изключва нищо. Той е майстор на световно ниво по воденето на преговори. Неговият успех и избирането му на поста президент отчасти са обусловени от това, че хората разбират: той не просто е успешен бизнесмен, но и потресаващ преговарящ. Той не казва още в началото какво има намерение да разгледа, а какво не, за да постигне за страната сделка при най-добри условия. Той ще работи с Русия и с всяка друга страна по въпросите, по които имаме еднакво разбиране, а и по въпросите за защитата на тази страна. Той ще работи с тях. Ако можем да предложим план, да си сътрудничим с тях по някакъв начин, за да победим ИД, точно това и ще направим.

Източник: АВС News

В ефир на 29 януари 2017 г.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий