Берлин е убеден, че голяма част от отговорността за влошаване на ситуацията в източна Украйна я носи киевската власт, пише Süddeutsche Zeitung.

 

Украинското правителство се старае «да изостри ситуацията до такава степен, че да провали плановете на американския президент Доналд Тръмп за отслабване на санкциите», но сметките на Киев могат да се окажат контрапродуктивни, пише авторът на статията Щефан Браун.

 

Визитата на украинския президент Петро Порошенко в Германия показа, че съществени промени в позициите на Киев и Берлин по отношение конфликта в източна Украйна няма, пише изданието.

 

Украинската власт и в бъдеще ще изисква да се ожесточи подходът по отношение на Русия. А канцлерът на Германия Ангела Меркел демонстрира солидарност, отбелязва авторът.

 

Неотдавна и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер за пореден път подчерта, че отговорността за украинската криза се носи от Москва и сепаратистите.

 

Но в същото време в Берлин «абсолютно точно и с истинска тревога осъзнават», че голяма част от отговорността за изострянето на ситуацията в т.нар. линия на съприкосновение се носи именно от украинската страна, пише Браун.

 

Според информация от Берлин, която се позовава на отчетите на мисията на ОССЕ, именно украинските войници се опитват «да променят линията на фронта в своя полза».

 

Някои представители на немската администрация твърдят, че зад тези действия може да стоят сметките на Киев «да изострят ситуацията до такава степен, че да скъсат плановете на американския президент Доналд Тръмп по отслабване на санкциите». В Берлин считат, че Порошенко «e готов да направи всичко, само и само да не допусне отмяната на антируските санкции».

 

Но в немското правителство расте безпокойството, че сметките на Киев могат да се окажат контрапродуктивни.

 

«Не е изключено, че Тръмп ще отслаби санкциите независимо от ситуацията в линията на съприкосновение. И тогава Киев ще понесе двойна загуба: подобряване на положението на Русия и едновременно с това изостряне на конфликта в източна Украйна. 

 

Ще може ли Киев да бъде удържан да не извършва провокации? Берлин не се наема да прогнозира», — пише Браун в края на статията си.

Източник: Süddeutsche Zeitung.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;