Висшето военно командване на Китай счита, че войната със САЩ по време на управлението на Доналд Тръмп е неизбежна, съобщи «Военное обозрение», позовавайки се на списание Focus.

По данни на изданието, представител на официалните лица от Централната военна комисия на КНР е направил изявление, което е било разпространено сред силите на Народно-освободителната армия на Китай.

«Войната при настоящия президент…е практически реалност», — казал той.

Той препоръчал също «да се изпратят китайските войски в Източно-Китайско и Южно-Китайско море» и веднага да се започне обмислянето на стратегията в Азиатско-Тихоокеанския регион, където, според мнението на военния чиновник, вероятно ще се развихрят военните действия.

Препъникамъкът както и преди е Южно-Китайско море, за което претендират КНР, на свой ред САЩ и близките държави настояват за запазването на свободните морски пътища.

 Значително по-сериозен проблем, според мнението на Пекин, ще стане това, че Тръмп планира да се откаже от политиката на «единния Китай», към която се придържаше екс-президентът Обама и останалите предшественици на 45-ия президент.

«Китай счита държавата Тайван за своя непокорна територия, която трябва да се интегрира в КНР. Поради това Китай отказва да има дипломатически отношения със страните, които признават Тайван», — пише журналистът от Форбс.

В края на 2016 г. Тръмп позвъни на държавния глава на Тайван по-рано, отколкото на официален Пекин, с което постави под съмнение предишния курс на САЩ.

Тагове: ; ; ; ; ;