В резултат на целенасочена провокация на Украйна спрямо ДНР ситуацията в Донбас рязко се изостри.

 

В резултат на бойните действия е повредено електроподаването, което захранва «Авдеевския коксохимически завод» и самия град. Коксовите цехове се консервират, природният газ за генерацията на електричество и топлина в Авдеевка не е достатъчен. За да се стабилизира обстановката, са нужни около 18 000 куб.м. газ на час.

 

Женщина проходит мимо разрушенного жилого дома в Авдеевке, Украина. Архивное фото

Авдеевка остана без вода, топлина и светлина в зимните студове. Заводът не може да възстанови работата си, ако спре напълно. Украинските власти обявиха извънредно положение и подготвиха евакуацията на 12 хиляди жители.

 

 

Без ток е Донецката филтрационна станция, която обезпечава с вода Донецк, Авдеевка и редица други населени места и от двете воюващи страни. След попадането на артилерийски снаряд в шахтата Засядко е повредена подстанцията, а под без земята без ток са блокирани 200 миньори.

 

Оставаме с впечатлението, че ВСУ се активизира в района на Авдеевка само, за да обвини за така създадената хуманитарна катастрофа Русия.

 

Странно защо киевската власт не си спомня за обстрелите над Донецк, Горловка, Ясиноватая, Макеевка и другите населени места в Добас.

 

Вероятно Петро Порошенко се надява, че ще успее да направи от Авдеевка «Алепо-2» (пропаганден символ) и с това да привлече вниманието на световната общност към украинския проблем.

 

Минските ориентири

 

Боевете около Авдеевка отразяват намеренията на страните в конфликта да получат позиционно преимущество на бойното поле и в политическата плоскост.

Фотография Валерия Мельникова из серии Черные дни Украины (Black days of Ukraine)

На Запад считат, че «Русия и Украйна по различен начин нарушават минското съглашение». Но Русия не е спомената в нито една точка от съглашението като изпълнител!!!

 

А Украйна и до днес не е внесла в конституцията си поправки, които могат да послужат за основа за децентрализацията на властта — ключов пункт от съглашението.

 

Не бива за забравяме, че войната със собствените си граждани — «антитерористичната операция» (АТО) — e организирана от ръководителите на украинската държава.

 

Широкомащабната АТО продължава вече 1022 дена  — от 7 април 2014 г. Значителна част от украинската войска (общият брой на ВСУ е 200 хиляди военнослужещи) води истинска гражданска война, в която държавата се опитва да победи собствения си народ.

 

На Киев не му помогнаха нито 7-те мобилизации, нито десетките настъпателни операции, нито щедрата задгранична военна помощ. Колко години ВСУ трябва да понася загуби в Донбас и колко още градове трябва да замръзнат в източна Украйна, за да разбере Киев, че няма военно решение на проблема?!?!

Переговоры лидеров России, Германии, Франции и Украины в Минске

Мирът ще настъпи само чрез преговори с ръководството на ДНР и ЛНР, след безусловното изпълнение от страна на Киев на всички точки от Минск-2.

 

Всички други варианти за регулирането могат да бъдат гибелни за украинската държавност.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;