Възможната ескалация на конфликта между Китай и САЩ в Тихоокеанския регион е значително по-опасна, отколкото случващото се между Русия и НАТО, счита Тео Сомер от Die Zeit.

Ребенок на фоне флага Коммунистической партии Китая. Архивное фото
Сомер е съгласен, че новата «надпревара във въоръжаването» между Москва и НАТО е повод за тревога, но, според него, в Европа няма заплахи за пълномащабен военен конфликт.

 

 «Фундаменталната доктрина на студената война не е забравена нито от Москва, нито от Вашингтон — този, който стреля първи, умира втори».
 Определени инциденти са възможни, но тотална война няма да поиска никой — нито Путин, нито при цялата му непредсказуемост, Доналд Тръмп», — обяснява авторът.

«Заплахата от война по-скоро е на другия край на света: в Тихоокеанския регион, където набиращата сила световна държава Китай и неотдавнашният хегемон САЩ се борят за превъзходство», — пише авторът.

 

 

Китай натрупва мощ в Южно-Китайско море, създава изкуствени острови, използва за военни нужди рифове и заявява за правото си над акватория с размер над милион квадратни километра, отбелязва Сомер.

Официальный представитель МИД КНР Хуа Чуньин. Архивное фото

За това, че САЩ не питаят никакви илюзии спрямо Китай, даде да се разбере още Барак Обама, който се опита да не позволи на Пекин да надмине Вашингтон и изпращаше в региона кораби, паралелно с това лансирайки Тихоокеанското партньорство (ТТП), създадено най-вече, за да се обедини с местните държави и да занижи влиянието на КНР в региона, пише авторът.

 

«Доналд Тръмп с типичния за него безцеремонен начин добави опасна острота в и без това напрегнатите американо-китайски отношения — и работата не е само в търговската политика, а в стратегическата сфера», — счита Сомер.

 

Първо, лидерът на САЩ подписа указ за излизане от ТТП, което той по време на предизборната кампания нарече катастрофа. С това той още повече дестабилизира обстановката в региона: някои страни, такива като Филипините и Малайзия, загърбиха на САЩ и се обърнаха към Китай, останалите до момента не знаят какво да правят.

 

 

Второ, продължава журналистът, Тръмп заяви за намерението си да вкара 45-процентна тарифа за импорта на стоки от Китай, за да намали търговския дефицит и да обезпечи работни места за американците. На Световния икономически форум лидерът на Китай Си Цзинпин се обяви за привърженик на световната търговия и призова да се откажем от търговската война, към която се свежда политиката на президента на САЩ.

 

Тръмп е готов да постави под съмнение т.нар. «политика на единния Китай» — т.е. да признае независимостта на Тайван. Ако американският президент направи това, Пекин без съмнение ще вземе мерки, твърди Сомер.

Штаб-квартира Министерства обороны США. Архивное фото

Най-опасното начинание на Тръмп авторът счита готовността да се оспорят териториалните претенции на КНР в Южно-Китайско море. По време на предизборната надпревара американският милиардер откровено зае позиция срещу действията на Пекин в този регион.

 

Рекс Тилерсон, кандидатът на Тръмп за поста държавен секретар, стигна по време на слушанията в сената още по-далече: той заяви, че действията на Китай са незаконно присвояване на спорни територии без да се зачитат международните норми.

 

Реакцията на Пекин бе предсказуема: ако Америка наистина иска да оспори тези действия, то това ще доведе до «разрушителна конфронтация». Партийният вестник Global Times в прав текст заяви, че ако президентът на САЩ и неговият дипломатически екип не променят политиката си по отношение на Пекин, двете страни следва да бъдат готови за военен конфликт.

 

«Ще доведат ли зловещите думи до зловещи постъпки, все още предстои да видим. Но без съмнение светът в Азия е значително по-нестабилен, отколкото в Европа», — резюмира авторът.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;