Украйна във вторник обвини Русия за изостряне на ситуацията в Донбас. От Донецката област на Украйна заявиха за настъпването на опълченците към Авдеевка.

Последствия обстрелов в Донецкой области

Москва има достоверни доказателства, че около Авдеевка настъпват украинските подразделения, които са на линията на съприкосновението. Киев не контролира групите в Донбас, които действат с подкрепата на артилерията на ВСУ.

 

Силите на Донецката народна република са готови да вкарат режима на тишина в района на населеното място Авдеевка.

 

ДНР сподели за загубите на ВСУ в Донбас. За последните две денонощия са загинали около 80 украински силоваци и 70 са били ранени. Това са цифри от доклада на началника на украинския Генерален щаб Виктор Муженко, който е прихванат от разузнаването на ДНР. Големите загуби се обясняват с опитите за пробив на позициите на опълчението на 29 и 30 януари.

 

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко на 30 януари прекъсна визитата си в Германия заради ситуацията в Авдеевка, за да координира действията на украинското правителство и да не допусне хуманитарна катастрофа. Киев се обърна към международните си партьори с молба да се окаже натиск върху Москва, а украинското МВнР нарече случващото се «дръзко игнориране» на задълженията на Русия в рамките на минските споразумения.

 

 

Това прилича на политическа инсценировка. Проблемът е, че продължват да загиват хора.

 

Какво се случва в Донбас?

 Позиционните боеве

Президент Украины Петр Порошенко. Архивное фото

Изострянето на обстановката около Авдеевка е най-сериозното събитие, случило се в Донбас от началото на годината

 

Украинската страна твърди, че бойните действия са провокирани от руските «хибридни войски», които имат намерение в бъдеще да започнат военна операция.

 

Повече от очевидно е, че версията не е нормална. 

 

За подобна операция на Москва са й достатъчни многогодишните бойни действия около руските граници и масовата гибел на мирното население. По данни на ООН на 30 септември 2016 г., жертви на конфликта в Украйна са станали 31 805 човека (9574 убити и 22 231 ранени). През 2014-2015 г. половин милион украинци изоставиха страната си.

 

Въпреки всичко, Русия продължава да се държи към Украйна търпеливо и последователно демонстрира добрата си воля.

 

 

По-рано шефът на МВР на Украйна Арсен Аваков заяви за новия дневен ред на страната — решителна «деокупация» на Донбас. Вероятно около Авдеевка се тестват вариантите на киевския «блицкриг» в посока Донецк.

 

Последствия артобстрела украинскими силовиками городе Дебальцево
Авдеевка се намира на няколко километра северно от границата с Донецк. Прилежащата промишлена зона, където се провеждат бойните действия, се намира близо до шосето Донецк-Горловка и пътния възел откъм жп гара «Ясиноватая». Боевете се извършват на равното поле, което се прострелва от всички страни, боевете нямат стратегическо значение, позиционната борба е на неутрална територия в района на ясиноватския блокпост и авдеевската промишлена зона.

Използват се стрелково оръжие, миномети, артилерийски оръдия до 152 мм. И двете страни фиксират нарушаване на Минските съглашения, това прави и ОССЕ.

 

Независимо от използването на артилерия, широкомащабни настъпателни операции не се провеждат от страните, всяка се стреми да изтласка противника с комбинирано въздействие на артилерия и щурмови групи.

 

Не се използват механизирани части. Значителните части на страните в конфликта се намират на втория ешалон. По линията на разграничение няма промени.

 

Ако целта на изострянето на ситуацията в Авдеевка е да се припомни на световната общност за страдащата Украйна, то целта е постигната с цената на смърт, кръв, страдание…

 

Зловещо.

Александър Хроленко

 

 

 

 На снимката: Последствията от обстрелите в Донецка област

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;