Част от американските танкове «Абрамс», разположени на ротационен принцип според плана на операция Atlantic Resolve («Атлантическа решимост»), ще бъдат транспортирани още тази седмица от Полша в Латвия, Литва и Естония.

Това ще се случи след завършването на започналите в понеделник съвместни американо-полски учения, съобщи The Wall Street Journal.

Решението за разполагането в Полша на танкова бригада бе прието на срещата на НАТО във Варшава през юли миналата година. Бригадата се състои от 3 500 войници. Те разполагат с 87 танка Абрамс, десетки единици бронирана техника, 18 самоходни 155-мм гаубици Paladin. Американската бригада е разположена в четири бази в градовете Жаган, Свентошув, Сквежина и Болеславец в западната част на страната.

 

Според плановете на НАТО, през април в Полша ще се появи също многонационален батальон на алианса. Силите ще бъдат разположени в североизточната част на страната. В състава на групата влизат 800 войници, главно от САЩ, сред тях ще има от Румъния и Великобритания.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;