Президентът Румен Радев, който е на първо работно посещение в Брюксел, разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. След срещата Радев обяви, че Туск е обещал по-голяма помощ за сигурността на българските граници, предаде БНР.

 

Единството на ЕС, сигурността и мигрантската криза бяха сред темите, които президентът Румен Радев обсъди с Доналд Туск.

Поставихме, разбира се, сигурността на нашата външна граница във всичките й аспекти. Има пълно разбиране за проблемите, очаквам още по голяма помощ, дори господин Туск ме помоли да имам по-конкретни неща за бъдещата ни среща. Също така и по проблемите с реадмисията — да бъде ускорено тяхното решаване.

По темата за българската номинация за еврокомисар президентът отбеляза:

Кое е по добре — служебното правителство  да излъчи еврокомисар по време на една много остра предизборна кампания или това да бъде ангажимент на следващото правителство?

 

Днес Радев ще се срещне и с председателите на другите основни институции на Евросъюза: на Европейската комисия — Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент — Антонио Таяни.

Утре Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;