Папа римский Франциск в Ватикане

Папа римский посетил Биркенау
Президент США Дональд Трамп в Овальном кабинете Белого дома в Вашингтоне. Архивное фото

Независимо от подобните методи на въздействие върху масите, политическите послания на тези двама мъже са диаметрално противоположни, техните популистки версии се различават забележимо, а това може да доведе до потенциален конфликт между тях двамата в близките няколко месеца, прогнозира авторът.

 

Разногласията между тях могат да възникнат по много въпроси — от миграцията до американските ценности.

 

Франциск заяви, че този, който се стреми да строи стени — «не е християнин».

 

Тръмп реагира на това във Фейсбук, заявявайки, че ако Ислямска държава атакува Ватикана, Римският Папа ще започне да се моли точно американският милиардер да оглавява САЩ.

 

На този етап, все пак, Франциск зае изчаквателна позиция спрямо Тръмп. В интервю за El País той заяви, че не иска «да съди преждевременно» и че трябва да се погледнат делата на новия американски президент.

 

 

Джон Кар, директор на католическата програма в Университета в Джорджтаун, в интервю за  Crux отбеляза, че последните събития в света принуждават католиците да се развиват в две направления.

 

«Кои две събития в последните пет години бяха най-зашеметяващи? Избирането на Франциск за Римски Папа и избирането на Тръмп за президент на САЩ. Струва ми се, че католиците ще трябва да направят избор — кой светоглед предпочитат»,  поясни той.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;