По време на наскоро завършилите преговори за Сирия в Астана липсваха представители на Катар и Саудитска Арабия. Не бяха поканени.

Както не бяха поканени и ИД, и Джебхат ан-Нусра, а също представителите на сирийските кюрди от Демократичния съюз. Последните липсваха по  настояване на Турция.

Защо липсваше Саудитска Арабия на преговорите?

Икономиката на Кралството е само «нефтена», но там са налице редица особености.

Първо, огромен обем от натрупана парична маса. За разлика от Русия, която използва нефтогазовите приходи в бюджетната сфера, в Кралството парите са тотално контролирани лично от краля. Всички решения за стратегическите вложени в «стабилизизационния фонд» се вземат от него.

Тези колосални средства вече много десетилетия се влагат във външната политика — т.е. за укрепване влиянието на Саудитска Арабия в света.

Вложенията вървят на първо място към ислямския свят: Ер Рияд финансира строителството на джамии, спонсорира ислямското образование, подкрепя ислямистките радикали…

Но съвсем не само тях.

Саудовский след: почему переговоры по Сирии приводят к обострению в Донбассе

Нашата Хилъри загуби! Дявол да го вземе!

След поредицата скандали в последните месеци стана ясно, че лобистки фирми, формално работещи в бизнес-структури, всъщност са били финансирани по официалните канали на Саудитска Арабия. Това шокира западното общество. Оказа се, че най-крупните суми от саудитските пари съвсем не са били  влагани в облигации в американския федерален резерв, а са били насочвани за финансиране на лобизъм — за прокарване интересите на Ер Рияд в САЩ.

 

 

Саудитска Арабия дори директно е наливала пари за лансиране на американски политици от висшия ешалон, включително до Овалния кабинет.

 

Саудитска Арабия винаги е подкрепяла Барак Обама, а той винаги е лансирал техните интереси. За последните десетилетия в Америка не е имало по-враждебна към отдавнашния съюзник на САЩ в Близкия Изток — Израел — от заминалата си администрация на Обама.

 

На миналите избори Саудитска Арабия заложи на Хилъри Клинтън. Най-близката съветничка на Хилъри е «втората й дъщеря, по дух по-близка и от Челси — Хума Абедин, притежателка на саудитско-американско гражданство, а и произхождаща от семейство на ръководителя на една от спецслужбите на Кралството. Никой от сериозните експерти не се и съмнява, че победата на демократите щеше донесе на мис Абедин ако не поста държавен секретар, то нещо не по-малко влиятелно  — и това щеше да бъде от полза само на Ер Рияд.

 

«Ислямските интереси» в Киев

Безсмислено е Саудитска Арабия да влага пари в администрацията на Тръмп.

Нелошите възможности на Катар са силно обрязани след неотдавнашните споразумения на Москва с Доха за «Роснефт».

 

Армията на Саудитска Арабия традиционно воюва лошо, дори може да се каже — трагично. При това тя е заета с проблемите около Йемен. Що се отнася до «хибридните войски» (терористите) в Сирия, то дори те се оказаха слаби и търпят поражение.

 

По тази причина сега саудитците трескаво са стараят да намерят изход от сложната ситуация.

 

В този смисъл, нека погледнем последните контакти на киевската власт със зачестилите в Украйна представители на Ер Рияд — не на най-високо ниво, но с най-различен статус. На пръв поглед тези контакти са напълно неясни, защото точки на пресичане между двете държави практически няма.

Във връзка с това редица египетски и ливански журналисти в последно време обясняват интереса на Саудитска Арабия към Киев с вероятното изостряне на конфликта в Украйна.

Саудовский след: почему переговоры по Сирии приводят к обострению в Донбассе

Ако Киев изостри поведението си към републиките в Донецк и Луганск, възниква наистина сериозна заплаха. Тогава президентът на Русия ще трябва незабавно да изтегли ресурсите от Сирия, в противен случай ще получи в Донбас неприятно и болезнено поражение.

Голяма е вероятността — и това са плановете на Саудитска Арабия — при такова развитие на събитията руското ръководство да бъде принудено да прекрати сирийската кампания и да се заеме с Донбас. Експертите, работещи по този хипотетичен вариант, твърдят, че вероятността от подобен сценарий е достатъчно голяма.

Второ, украинската върхушка е традиционно продажна отгоре до долу, а и според мащабите на световните финанси, е доста бедна. Цялата украинска върхушка може да се купи вкупом. В сравнение с парите, които Саудитска Арабия вложи във войната в Сирия, това са стотинки.

А украинските «ястреби», освен всичко друго, са готови да вземат пари за война с «московците» от когото и да е.

Трето, влиянието на Саудитска Арабия върху американската политика продължава да е налице, то се разпространява и върху «стопаните» от киевската хунта — т.е. върху тези, които я докараха на власт. В дадената ситуация американците не могат да бъдат заставени в прав текст да лобират за Саудитска Арабия, но саудитците могат да убедят приятелите си от Вашингтон да пожертват за тези цели украинската армия — това е къде-къде по-проста задача.

 

Вероятността от подобно развитие на ситуацията е голяма, а това трябва да се отчете от всички заинтересовани страни.

 

Още повече, че чрез последното изостряне на бойните действия в Донбас тази вероятност получава напълно логично обяснение.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;