Институтът за съдебни експертизи в Краков потвърди автентичността на документите за агентурното минало на лауреата на Нобеловата премия за мир, екс-президента на Полша и лидера на профсъюза «Солидарност» Лех Валенса. Това съобщи Полската агенция за печат, позовавайки се на източник от Института за национална памет.

Лех Валенса

«Това е лъжа, — коментира изводите на експертите Валенса. — Надявам се съдът да работи нормално, това ще бъде доказано».

 

Според политика, неговото сътрудничество със спецслужбите «e абсолютно невъзможно».

 

На 22 февруари миналата година ИНП публикува откритото в дома на бившия шеф на МВР генерал Чеслав Кащак лично дело на агента, работещ под псевднима Болек, в това число написаното на ръка съгласие за сътрудничество, подписано с името «Лех Валенса «Болек».

Текстът от този документ гласи:

 

«Аз, долуподписаният Лех Валенса, син на Болеслава и Феликс, роден през 1943 г., се задължавам да пазя в тайна съдържанието на моите разговори със сътрудниците от службите за сигурност. Задължавам се също да сътруднича на службите за сигурност по откриването и борбата с враговете на Полската Народна Република. Ще предавам информацията в писмен вид. Задължавам се да пазя факта на сътрудничеството със службите за сигурност, да не горазкривам това дори на семейството си».

 

Самият Валенса нееднократно заявява, че «папката Болек» — това е фалшификат, изготвен от комунистическите власти, за да го компрометират в периода на ръста на популярност на «Солидарност».

 

През април Валенса се съгласи да се срещне с прокурорите от ИНП, за да прегледа документите и да отговори на въпроси на следователите.

Той призна за оригинален само един от документите, а останалите нарече боклук.

 

«Ако погледнем материалите отстрани, то веднага се вижда разликата в цвета на листовете, което говори за различни периоди на стареене», — каза той.

 

Припомняме:

 

Бившият президент на Полша Лех Валенса: «Бях избран да сразя комунизма»

 

Стачката на работниците от корабостроителницата в Гданск, ръководена от Лех Валенса, бележи началото на края на комунизма в Източна Европа. Лех Валенса, роден на 29 септември 1943 г., съосновател на „Солидарност”, първия независим синдикат в Източния блок. Носител на Нобелова награда за мир за 1983 година. Президент на Полша от 1990 до 1995 г

 

Ето какво казва той в интервю на публициста Андреас Йолер за вестник Christ & Welt.

 

Въпрос: Г-н президент, с „Черната Мадона” и Вашите колеги от корабостроителницата в Гданск свалихте комунизма в Полша и като следствие разкъсахте Желязната завеса. Каква роля играеше в тези неща Вашата католическа вяра?

 

 

Лех Валенса: Ние избихме зъбите на съветската мечка. И едва когато тя вече не можеше да хапе, другите народи, които страдаха под нейния гнет, дръзнаха да извоюват свободата си. Комунистите винаги са имали една проста философия: в никакъв случай да не допуснат класовият враг да се организира независимо. Всеки опит в тази насока беше потушаван насилствено.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;