Страните от Източна Европа се опасяват, че Путин ще убеди Тръмп отново светът да се раздели на сфери на влияние, това ще позволи на Путин «да насажда своята политическа система в тази част на света». Ако при новата «подялба» на интересите Полша, страните от Балтика и другите членове на НАТО не бъдат отчетени, те ще се почувстват «предадени и захвърлени», отбелязва CNN.

 

Ан Апелбаум, Вие бяхте много време в Източна Европа. Имате дори къща в Полша. Доколко поляците са разтревожени от факта, че в името на надеждата за някакъв вид споразумение между Тръмп и Путин САЩ ще пожертват Полша, Украйна, страните от Балтика и тяхната сигурност?

 

АН АПЕЛБАУМ, журналист: Считам, че има осезаем страх от това, които преди малко казахте. Хората го изразяват с въпроса:
«Ще има ли ново Ялтенско споразумение?»
С други думи, ще успее ли Путин да убеди Тръмп да поделят света — може би само Европа, а може и Близкия Изток също — на сфери на влияние.
Това ще позволи на Путин да натрапва своята политическа система върху страните в своята сфера на влияние, а останалите държави ще остави на демокрацията и западните цивилизации.
Подобни разговори се водят в Русия, но те вече се прехвърлиха и в Украйна. Хората чуват тези разговори и са много разтревожени. Вие споменахте за съюзниците. В тази част на света има много страни — Полша, страните от Балтика и много държави от Централна Европа, дори Грузия — те са изпращали в миналото своите въоръжени сили, войниците си за американските операции.
Те се чувстват част от НАТО, те подкрепят алианса и 25 години подкрепят американската външна политика.
Те подкрепяха за президент както Демократите, така и Републиканците в САЩ. И те ще се чувстват предадени и захвърлени, ако техните интереси не се отчетат в процеса на новото преразпределение в Европа.
В ефир на 29 януари 2017 г.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;