BI: Черна гора рискува да се сбогува с НАТО заради стоплянето между Москва и Вашингтон

Дата на публикуване: 31 01 2017, 05:30


Протоколът за влизането на Черна гора в НАТО и до момента се разглежда в американския сенат, пише Balkan Insight. Съдейки по всичко, причината за задържане на гласуването е стоплянето на отношенията между Москва и Вашингтон. Стремежът Подгорица да стане «пълноценен член на западния алианс» може в резултат да завърши с пълен провал, отбелязва изданието.

 

 

Сенатът на САЩ и до момента не е ратифицирал протокола за влизането на Черна гора в НАТО, съобщава изданието. Независимо от това, ръководството на балканската република е убедено, че това е само въпрос на време и страната все пак ще стане «пълноценен член на западния алианс», отбелязва изданието.

 

Както твърдят някои американски СМИ, въпросът за влизането на Черна гора в НАТО може да се превърне в «първата проверка за здравината» в новите отношения между Русия и САЩ, продължава изданието.

 

 

Нещо повече, във Вашингтон се чуват мнения, че стоплянето в руско-американските отношения е именно причината за задържането на гласуването в сената, пише изданието.

 

 

Balkan Insight акцентира върху това, че преди няколко години подобно гласуване би било просто «формалност». Изданието има предвид подкрепата, която САЩ оказваха на Словения, Хърватия и Албания по време на влизането на тези страни в НАТО.

 

«Избирането на Тръмп още повече нажежи дебатите за бъдещето на НАТО. Без подкрепата на новата администрация ходатайството на Черна гора може да завърши с пълен провал», — цитира изданието The Hill.

 

Ако сенатът гласува против или гласуването въобще не се състои, то в тази ситуация «победител ще стане Русия», отчитайки постоянните възражения на Москва срещу влизането на Черна гора в НАТО, подчертава изданието.

 

 

 

Тагове: ; ;

Добавить комментарий