Американските спецслужби и ВС на САЩ работят над нова оценка на способностите на ръководството на Русия и Китай да преживеят ядрен удар, запазвайки дееспособността си. Това пише агенция Bloomberg.

На снимката: Според засекретения проект, на 1 януари 1957 г. е можела да започне Трета световна война
 Изследването, поръчано от Конгреса на САЩ още при президента Обама, е трябвало да покаже «способността на ръководството да оцелее, управлява и контролира държавните функции» в случай на ядрен удар.
Както отбелязва агенцията, докладът е трябвало да включва «местоположението и описанието на наземните и подземни обекти, имащи значение за политическото и военно» ръководство на Русия и КНР, а също обектите, от които първите лица в тези държави ще могат да изпълняват функциите си в период на криза и бойни действия.
Стратегическото командване също поръчало да се представи «детайлно описание» как мерките за гарантиране на сигурността и функционирането на ръководството на Русия и Китай ще се отразят на плановете на САЩ в случай на ядрена война.
Както се съобщи по-рано, Тръмп подписа президентски меморандум за подробен анализ на ядрения потенциал на САЩ и съответните настоящи заплахи.
 През 2015 г.  се съобщи, че Пентагонът разработва планове за ядрен удар срещу Русия в отговор на разполагането на оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер-М“ в балтийския анклав Калининград насред кризата в Украйна. В цитиран тогава от АП секретен доклад на шефа на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили ген. Мартин Демпси се посочва, че със способните да носят ядрени бойни глави ракети с обсег до 500 км Москва нарушава подписания Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г.
Затова Вашингтон при управлението на Обама предвиждаше няколко вида ответни мерки – разполагане в Европа или Азия на крилати ракети за прихващане на искандерите, поразяването им в техните бази с балистични ракети със среден обсег и „ограничен“ ядрен удар по няколко руски военни обекта.

Публично Пентагонът при Обама говори само за дипломатически път за убеждаване на Кремъл да спазва подписания от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов договор, посочи АП. Но на секретно изслушване в Сената през 2015 г. министърът на отбраната Ащън Картър заяви, че нарушенията на договорката от времето на студената война е „двупосочна улица“ и че САЩ трябва да предприемат „симетрични“ ответни мерки.

 

Русия и през 2015 г. отрече да е нарушавала ракетния договор и на свой ред обвинява Вашингтон, че погазва ангажиментите си с разполагането на колективна противоракетна отбрана в Източна Европа.

„Обърнахме внимание на новината от АП, ще я анализираме и тогава ще коментираме“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украинският президент Петро Порошенко и през 2015 г. се оплака, че Русия е струпала голям брой свои войници на границата с Украйна.

 

„От миналия август не са били толкова много, това не може да става без причина, заплахата от руска инвазия е безпрецедентна“, каза той и повтори твърдението си, че в Донбас вече се били инфилтрирали поне 9000 руски бойци. Украинският генщаб призна, че в нарушение на примирието от Минск, е използвана тежка артилерия, но само защото опълченците правели същото.

Тагове: ; ; ; ;