Новият президент на САЩ изглежда, че няма да бъде диалогичен и да търси диалог, а по-скоро ще бъде привърженик на едностранните действия.

 

Това заяви в интервю за предаването «Нещо повече» по програма «Хоризонт» Аделина Марини, основател на сайт за европейска политика:

По-сериозният проблем е отношението на Доналд Тръмп към световния ред, който беше създаден след края на Втората световна война, а именно международните правила и международните институции, които бяха създадени с цел да се наложат правни и ценностни стандарти, така че да се предотвратяват други такива бедствия като Втората световна война.

 

Струва ми се, че така както руският президент Владимир Путин не уважава международното право, новоизбраният президент на САЩ също няма да го уважава или поне не му е приоритет номер едно.

 

Съществува риск Европа да се окаже по средата на един нов доста по-враждебен световен ред абсолютно сама и неподготвена, допълни още Марини.

 

Аделина Марини е главният редактор на euinside. Журналист с 12 години работа в БНР, програма «Хоризонт» (международен редактор в продължение на 8 години, а след това и репортер), отговарящ за външната политика и европейските въпроси. Аделина Марини живее в Загреб, откъдето следи европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;