Съобщението, че Русия безвъзмездно е изпратила Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации в помощ на чилийските пожарникари, бе посрещнато възторжено от чилийската общественост и бе отразено мащабно в местното информационно пространство.
Ползвателите споделият последните новини за полета на руския самолет, буквално проследяват пътя му всяка минута с помощта на достъпни интернет програми. Припомняме, че от началото на тази година в Чили не спират безпрецедентните за историята на страната горски пожари, които до момента костваха 11 животи и унищожиха множество неголеми селища.
В местните социални мрежи самолетът «Илюшин» вече има прозвище — наричат го «Ел Лучин» (#ElLuchin). Това не само е близко до руското име на машината и лесно за произнасяне, то носи в себе си и допълнителен смисъл.
«Eл Лучин» е име на песен на знаменития чилийски културен и политически деец Виктор Хара, член на комунистическата партия на Чили, загинал от ръцете на фашистите по време на военния преврат 1973 г.
Музикалната композиция разказва историята на чилийски деца от онази епоха — безпризорни, гладни, борещи се с нищетата буквално за оцеляването си.
«Лучин» — детско име, измислено от Виктор Хара, което произлиза от испанската дума luta — «малък боец».

Интересното е, че «малък» също възниква съвсем неслучайно. Вече с няколко деца в Чили заедно с местните пожарникари работи американският «Супер Танкер» — специална версия на Боинг-747, който е най-големият пожарникарски самолет в света.

 

 

След новината за изпращането на Ил-76 чилийските ползватели на социалните мрежи сравниха техническите характеристики на двата самолета, което беше своеобразно задочно съревнование между руските и американските авиолайнери в чилийските социални мрежи.

y el cuando eran chicos ? Илюшин и Супертанкер, когато бяха малки, бел.ред.

 

Ил-76 предполага няколко технически кацания за зареждане. По време на едно от последните си части от пътуването той се приземи в летището в град Расифи в Бразилия около в 22 ч в неделя московско време, а ориентировъчното пристигане на летището в чилийската столица се очаква да бъде в понеделник сутринта.

 

Припомнямае, че през 2010 година Ил-76МЧС на Русия извърши серия хуманитарни полети в Чили след случилото се там изключително силно земетресение

Посмотреть изображение в Твиттере

El Luchín vs Supertanker

  • (Ел Лучо срещу Супертанкер, бел.ред.)

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;