Никакви сделки със САЩ  в замяна на свалянето на санкциите срещу Русия не се обсъждат. Това съобщи за журналисти прессекретарят на президент на Русия Дмитрий Песков .

Според него, Путин и Тръмп при личната си среща съвсем целенасочено ще обсъдят темите, засегнати в телефонния разговор.

 

«По време на срещата президентите ще имат възможност по-обстойно да продължат обсъждането  на тези въпроси, които те отбелязаха по време на телефонния разговор», — каза той.

 

Сътрудничество в борбата с тероризма

Прессекретарят на руския президент отбеляза, че сътрудничеството между РФ и САЩ в сферата на борбата с тероризма не трябва да бъде обусловено от каквото и да е.

 

«Сътрудничеството в тази сфера не трябва да бъде обусловено от каквото и да е. Това е жизнено важна необходимост за всички страни в света».

 

Песков припомни, че темата за борбата с тероризма се е обсъждала по време на телефонния разговор между  двамата държавни  лидери в събота. Според представителя на Кремъл, темата за санкциите не се е обсъждала, Путин нееднократно е казвал, че темата за санкциите не е на дневен ред в Русия.

 

«Президентът няма намерение да я повдига по никакъв начин», — подчерта Песков.

 

Съвместната борба с тероризма, гарантиране на стратегическата безопасност, регулирането на регионалните конфликти и развитието на двустранните  връзки могат да бъдат допирните точки в отношенията между Русия и САЩ, заяви Песков.

«Без съмнение съвместната работа с тероризма може да стане една от главните отправни точки, макар нашите двустранни отношения да се проектират върху глобалния дневен ред, което, разбира се, не бива да изключва наличието на още някакви теми», — подчерта представителят на Кремъл.

 

Той отбеляза, че именно тероризмът е един от най-опасните призиви, с които се сблъсква световната общност, включително РФ и САЩ.

 

Според него, други допирни точки между РФ и САЩ могат да бъдат «въпросите за стратегическата безопасност, взаимодействието при регулирането на регионалните конфликти и двустранните отношения между двете страни».

 

 

«Сред бизнесмените от двете страни има желание за по-благоприятна атмосфера, за чието създаване ще трябва още да се поработи», — отбеляза Песков.

 

Както по-рано се съобщи, по време на телефонния разговор между Путин и Тръмп в събота, двете страни са демонстрирали желание за активна съвместна работа по стабилизирането и развитието на руско-американското взаимодействие на базата на конструктивна, равноправна и взаимоизгодна основа.

 

Акцентирано е върху приоритетните задачи — обединяване на усилията в борбата с главната заплаха — международния тероризъм.

Подчертана е важността на възстановяването на взаимоизгодните търговско-икономически връзки между деловите кръгове между двете страни.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;