• Анхар Кочнева, арабист, военен журналист в Сирия и Ливан за преговорите в Астана и Конституцията на Русия.

 

  • «Съмненията и скепсиса, които предшестваха началото на срещата в Астана, веднага изчезнаха, щом бяха обявени резултатите от преговорите, които удивиха така пъстрата публика. Всички бяха изненадани, че организаторите успяха да поставят на заедно на масата на преговорите всички тези различни хора.

Най-главното, което се случи, това е, че започнаха да се водят преговори с тези, които реално контролират ситуацията в страната по места. По-рано преговорите се водеха се със стопаните на ситуацията, които се бяха окопали в Париж, Истанбул, Лондон от сирийската опозиция. Същите не са виждали с очите си Сирия с години.

 

Те не искаха и да стъпват там, когато ги канеха. В противен случай не биха могли със скръбни лица да разказват на всички, че цяла Сирия си мечтае да остане под властта на бойците-терористи.

 

И до днес е загадка те точно кого представляваха по време на предишните преговори.

 

Но Русия не само постави всички на масата на преговорите, но и ги застави да обсъждат проекта за Конституция.

 

Има още един ключов въпрос при преговорите.

 

Имам приятел-кюрд. От северна Сирия. Той е ръководител на достатъчно голяма групировка. До неотдавна никой не бе чувал за тях. Случи се така, че на никой не му беше до тях. Кюрдите останаха по чудо живи в тази война. След преговорите в Астана нещата вървят към признаване на регионалните езици и получаването на автономия.

 

По-рано кюрдите се оплакваха, че кюрдските деца са принудени да ходи на училище, но слабо или почти никак не разбират арабски. В резултат на това страдаше успеваемостта на тези деца и много от бежанците от тези региони нямаха никаква перспектива.

 

  • Интересна е точката в предложената от Русия конституция за процедурата за отстраняване на президента от длъжност. Иска ми се да се надявам, че подобни процедури ще бъдат приложени и за други висши чиновници, виновни в държавни престъпления и за корупция.
  • Сирийският народ се надява в страната да се възстанови нормалният начин на живот, да се продължат инициативите, които Асад започна през 2011 г., реформите, насочени към развитието на демокрацията и изкореняването на корупцията сред висшите чиновници. 
    С прекратяването на войната и връщането на страната в мирното русло с активната миротворческа роля на Русия и нейните съюзници, тези очистителни процеси в обществото ще дадат голям шанс за развитие на страната.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;