Вероятното смекчаване и последващата отмяна на икономическите санкции на САЩ срещу Русия ще ускори ръста на руската икономика, но ефектът няма да бъде моментален, а ще се прояви след около година, счита съветникът от Института за съвременно развитие Никита Масленников.

Президент США Дональд Трамп разговаривает по телефону с российским президентом Владимиром Путиным. 28 января 2017 год

Смекчаването и отмяната на икономическите ограничения от страна на САЩ ще предаде повече динамика на икономическия ръст на РФ, счита Масленников.

 

«Смекчаването на санкциите и тяхната последваща отмяна, яко има ясни условия и критерии, това означава укрепване на доверието на инвеститорите към руските активи. Ако санкциите се смекчат и бъде ясен курсът за тяхната отмяна, то това ще предаде повече динамика и вътрешно икономическо развитие на базата на ръста на доверието на икономическите агенти към държавата», — заяви икономистът.

 

Според него, ролята на икономическите ограничения на САЩ е равносилен на  0,6-0,8%  от БВП, но ефектът от тяхната отмяна или смекчаване няма да бъде незабавен, а ще се прояви след около година.

 

«Цената на санкциите заедно с нефта е около  0,6-0,8% от БВП. Трябва да се разбира, че ще трябва да се погледнат събитията в дистанция от около една година, а може би и повече. Затова пък ситуацията ще се окаже благоприятна върху темпа на ръста на руската икономика, но едва към 2018 г., ако през 2017 г. се стигне до смекчаване или отмяна», допълни икономистът.

Граффити в поддержку рубля на стене дома № 42 по улице Боровой в Санкт-Петербурге. Архивное фото

Според него, смекчаването на санкциите във финансовия сектор ще позволи да се коригират някои решения, например за закупуването от Министерството на финансите на валута, което трябва да започне през февруари.

 

«Смекчаването на санкциите във финансовия сектор, връщането на руските компании на пазарите на средносрочните и дълги пари — това би било силна подкрепа, защото би позволило да се направи корекция и в рамките на тези решения, които сега бяха приети за излизането на Централната банка в качеството й на агент на валутния пазар, не би трябвало да се бърза по въпроса», — каза Масленников.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;