Над 300 хиляди човека подписаха в неделя онлайн-петиция за недопускането Тръмп да проведе държавна визита в Обединеното Кралство. Сега колективната молба, публикувана на сайта на парламента на Великобритания, трябва да се разгледа на заседание на долната палата — Палата на общините.

 

Петицията е наречена «Да не допуснем държавна визита на Доналд Тръмп в Обединеното Кралство», тя е публикувана от неизвестен човек на име Греъм Хест. За няколко часа петицията събра 100 хиляди подписа, които задължават Палатата на общините да приеме за разглеждане обявения в нея проблем.

 

 

В текста на петицията се казва, че «Доналд Тръмп може да получи позволение за влизане във Великобритания в качеството си на глава на администрацията на САЩ, но той не бива да бъда канен на официална държавна визита».

 

Според авторите на петицията, «добре документираните женоненавистнически и вулгарни» изявления на американския президент «го лишават от правото да бъде приет от Нейно Величество кралицата или принца на Уелс».

 

«По тази причина по време на управлението си като президент Доналд Тръмп не трябва да бъде канен в Обединеното Кралство на официална държавна визита», — се казва в текста на електронния документ, където се отбелязва също, че възможната среща на Тръмп с британския монарх може «да се превърне в позор» за нея.

 

 

 

 «Доналд Тръмп не трябва да бъде канен във Великобритания, защото той оскърбява нашите общи ценности със своята позорна забрана за мюсюлманите и нападките му срещу бежанците и правата на жените. Тереза Мей ще огорчи британския народ, ако не отложи тази държавна визита и не осъди действията на Тръмп по най-недвусмислен начин. Това е нещото, което Великобритания очаква и заслужава», написа лидерът на опозиционната във Великобритания Лейбъристка партия Джеръми Корбин на страницата си във Фейсбук, призовавайки своите привърженици да подпишат петицията.

На 27 януари по време на визитата си в САЩ британският премиер Тереза Мей съобщи, че Тръмп ще посети Великобритания тази година по покана на кралица Елизабет II.

 

«Приятно ми е, че Тръмп прие тази покана», — каза Мей. Форматът на държавната визита задължително предполага, че наследникът на престола ще вземе участие в мероприятията, свързани с посещението в страната на държавен глава, в противен случай ще има сериозно нарушаване на протокола.

 

По данни на местните СМИ, държавната визита на американския президент трябва да се състои през юни или октомври.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;