Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на кабинета си да намерят задгранични партньори с цел активизиране борбата с терористичната групировка «Ислямска държава». Това показва текста от новия меморандум, публикуван от пресслужбата на Бели дом, подписан по-рано в същия ден от американския лидер.

 

Тръмп се е разпоредил администрацията на САЩ незабавно да започне разработването на «нов план» с цел разгром на ИД.

 

«Правителственият проект» e на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, в съответствие с решението на Тръмп, трябва да бъде представено в рамките «на 30 дена». В документа, който Матис подготвя с участието на другите заинтересовани министерства и ведомства, трябва да бъдат назовани «нови партньори в коалицията в борбата срещу ИД» и да бъде очертана «политика, целяща укрепване на партньорите в коалицията за борба с ИД и свързаните с нея групировки».

 

Според указанията на Тръмп новият план трябва да съдържа «всеобща стратегия» и препоръки за промяна на правилата на Въоръжените сили на САЩ в бойните действия срещу ИД.

Тръмп препоръча на администрацията да повиши усилията си в борбата с пропагандата на ИД най-вече в интернет.

 

Отговорници за изпълнението на поставените задачи са шефът на Пентагона, държавният секретар на САЩ, министрите на финансите и националната сигурност, директорът на националното разузнаване, председателят на Комитета на началник щабовете на ВС, помощникът на президента по национална сигурност и въпросите на борбата с тероризма.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;