По някои въпроси позициите на президента на САЩ Доналд Тръмп и премиера на Великобритания Тереза Мей са напълно противоположни. И това стана ясно от пресконференцията.

 

Те нямат единно мнение за Русия.

В навечерието на визитата на британския премиер във Вашингтон се понесе слух, че Доналд Тръмп подготвя закон за сваляне санкциите от Русия, при това едностранно, без никаква пакетна сделка с Москва.

 

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй. Архивное фото

Но Тръмп, което е интересно, не изказа никакво одобрение по тази формулировка. Той заяви за готовност да се изгради диалог с Владимир Путин и не спомена нито дума за някакво условие по повод Украйна, нито изрази съгласие по повод настояването на украинското МВнР да се позволи на представителя на Киев да присъства на всички американо-руски преговори.

 

Вместо това, за ужас на Мей, Тръмп заяви, че има намерение да доведе руско-американските отношения «до такова високо ниво, както американо-британските».

 

С това, според европейското издание Politico, той е дал да се разбере, че особените отношения между САЩ и Великобритания могат да престанат да бъдат особени.

 

Разбира се, това се случи не толкова поради намека за Путин, колкото зарази отношението на Тръмп към събеседничката си.

 

Тук работата не е дори в това, че администрацията на президента Тръм, разпращайки писма за визитата на госпожа Мей, се обърка в изписването на името на британския премиер.

 

Тръмп се държа грубовато по отношение лидера на Великобритания.

 

Например, когато на Мей й зададоха въпрос за конфликта на Тръмп с Мексико, президентът отговори на журналистите, че, според него, «има цяла поредица от въпроси, предизвикващи голямо безпокойство за премиера, а съвсем не мексикано-американските отношения».

 

Мей бе принудена публично да се съгласи с него.

 

Или когато лидерът на британския кабинет даде думата на репортер от ВВС, който зададе на Тръмп въпрос за «безпокойството» на Европа във връзка с позицията на новия президент по отношение на изтезанията, руснаците и мюсюлманите, Тръмп се обърна към Мей с думите

 

«Вие бихте ли искали да бъде зададен този въпрос? Ето какво отношение имате».

 

Да, интонацията бе шеговита, но дори в иронията на Тръмп има капка истина. Той не просто даде да се разбере на съюзниците, че е нужно да отговарят за оскърбленията по негов адрес.

 

Тръмп показа какви ще бъдат бъдещите отношения между САЩ и Великобритания. Бившият министър на икономиката на Франция Емануел Макрон ги нарече «васални».

 

Съдейки по всичко, той не е далече от истината.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;